Padomju laika dienesta viesnīca Teikā piedzīvojusi varenas pārvērtības
Foto: Burtnieku nams – publicitātes foto

Saglabāt vai nojaukt? Diskusijas par to, ko iesākt ar padomju laika mantojumu – tipveida dzīvojamajām mājām – ir nerimstošas. Turklāt, ēkām nolietojoties un tuvojoties ekspluatācijas termiņa beigām, šī kļūst par arvien aktuālāku problēmu. Līdzšinējā pieeja šo ēku atjaunošanā aprobežojusies ar nosiltināšanu un pārkrāsošanu, taču jauns projekts Rīgā, Teikā, ar nosaukumu "Burtnieku nams" pierāda, ka ēku var pārveidot arī tā, lai nams harmoniski papildinātu vēsturisko apkaimi.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Piecstāvu ēka, kas celta 1960.gadā kā dienesta viesnīca, iepriekš bija tipiska padomju laika māja, kādas sastopamas daudzviet Latvijā. Uzņemoties to modernizēt, ēkas attīstītāji nolēma uzdrīkstēties un izvēlēties it kā pašsaprotamu, bet Latvijai vēl neraksturīgu pieeju – ēku pārveidot tā, lai tā stilistiski iederētos apkaimes pirmskara apbūvē.

"Iepriekšējā variantā ēkai bija gara ķieģeļu fasāde, kas radīja nospiedošu, milzīga vienmuļa apjoma efektu. Mērķis bija pārveidot to par namu, kas izraisa asociācijas ar ko nopietnu un cēlu, Teikas apkaimē iederīgu dzīvojamo namu," projekta vīziju skaidro arhitekts Kārlis Bedrītis.

Fasāde veidota pieskanīga citām šeit esošām dzīvojamām pirmskara mājām pelēkos un brūnos toņos, pievienojot pilastrus un vizuāli nodalot cokola stāvu, kas arī raksturīgi šīs vietas apbūvei. Rezultātā panākts arhitektoniski gaumīgs, Rīgas vēsturiskajai apkaimei iederīgs nams un sakārtots īpašums.

Domājot par iemītnieku ērtībām, attīstītāji iekārtojuši plašu un zaļu pagalmu, kas ir pilnībā slēgts un pieejams tikai nama iedzīvotājiem. Pagalmā ir bērnu rotaļu laukums, velosipēdu novietnes, soliņi, kā arī izveidotas autostāvvietas, kuras iespējams iegādāties kopā ar dzīvokli.

Katram pirmā stāva dzīvoklim ir pieejama arī sava nodalīta zaļā zona. To var izmantot gan kā apzaļumotu terasi, gan kā mazdārziņu. Citu no citas tās atdala apstādījumi, kas ar laiku izveidos dzīvžogus un kopējo pagalmu padarīs vēl zaļāku. "Lai arī atrodamies pilsētā, šis būs lielisks ieguvums gan jaunām ģimenēm, gan ikvienam, kurš alkst pēc sava zaļā stūrīša," papildina nama attīstītāji.

Tags

Dzīvoklis
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form