Foto: Shutterstock

Tiem, kurus savaldzinājusi jaudīga putekļusūcēja pēdējā brīža izpārdošanas piedāvājums, der tomēr padomāt, kādas ir paša patiesās vēlmes – vai ir vēlme iegūt jau izslavētu, bet novecojušu modeli, vai tomēr ir vērts pajautāt pārdevējam jaunu un mūsdienu prasībām atbilstošu ierīci uzkopšanai.

"Putekļusūcējiem būtiski ir tieši tas pats, kas automašīnām. Galvenais nebūt nav motora jauda, bet gan efektivitāte. Tāpēc, izvēloties sev jaunu mājas ierīci, svarīgi ir izvērtēt, vai ar to būs viegli un ātri uzkopt māju," norāda mājas ierīču zīmola "Electrolux" produktu eksperts Edgars Grieznis.

Efektivitātes nosacījums ir inovācijas

Novecojušu un energoietilpīgu putekļusūcēju lietotāji uzskata, ka tieši ar to tiek nodrošināta ierīču jauda, un žēlojas, ka nākas pavadīt daudz laika, nopūloties panākt izcilu paklāja tīrības rezultātu.

"Tas nebūt nav pārsteigums, jo mūsdienās uzkopšanas kvalitāti daudz vairāk par motora jaudu ietekmē ražotāju inovācijas. Piemēram, motors, kas ir par 20% mazāks un vieglāks, spēj iegūt par 30% apgriezienu minūtē vairāk, savukārt kopā ar pārveidotajiem ventilatoriem, to lāpstiņām, paplašinātajām gaisa caurulēm un pilnveidotajiem uzgaļiem, tas nodrošina daudz efektīvāku uzkopšanu kā iepriekšējo paaudžu putekļusūcēji," skaidro Edgars Grieznis.

Sadzīves tehnikas ražotāji pēdējo gadu laikā daudz spēka un resursu veltījuši šādām inovācijām. Tādā veidā ražotāji ir pilnībā gatavi daudz caurspīdīgākai un lietotājam noderīgākai uzkopšanas tehnikas produktu marķējumu sistēmai, kas Eiropas Savienībā ieviesta kopš šī gada septembra.

Steiga ir veltīga

Saistībā ar jaunajām Eiropas Savienības prasībām, ko nosaka jaunā putekļusūcēju marķēšanas sistēma, novecojušiem un energoietilpīgiem putekļusūcējiem būs jāpamet tirgus.

"Ažiotāžu saistībā ar veciem, jaudīgiem putekļusūcējiem, kas pašreiz radusies mājsaimniecības preču veikalos, var pielīdzināt situācijai, kas rastos, ja tā vietā, lai iegādātos jaunu, tehniski inovatīvu automašīnu salonā, dotos iegādāties neērti vadāmu "Volgu" ar lielu motora jaudu un degvielas patēriņu. Bija reiz laiks, kad pircējam nebija iespējas atšķirt īstu sviestu no tauku maisījuma. Kad tika ieviests nosacījums par šāda marķējuma nepieciešamību, tirgus kļuva caurspīdīgāks. Analoga situācija šobrīd veidojas arī ar putekļusūcējiem," norāda mājas ierīču eksperts.

Rezultāts būs atkarīgs no pārklājuma

Saskaņā ar jauno Eiropas Savienības marķējuma sistēmu uzkopšanas kvalitātes augstākā klase tiek apzīmēta ar burtu "A", bet zemākā – ar burtu "G". Mājsaimniecības preču eksperti norāda, ka ar "A" klases putekļusūcēju izcilu mājas tīrību iespējams iegūt daudz ātrāk nekā ar "F" klases putekļusūcēju. Turklāt uz etiķetēm tiek atsevišķi marķēts grīdas un paklāja uzkopšanas rezultāts, līdz ar to lietotājs skaidri var saprast, kādu rezultātu ar konkrēto ierīci viņš varēs sasniegt.

Kā norāda Grieznis, putekļusūcējam grīdas uzkopšanā ir liela nozīmē, tāpēc tiem lietotājiem, kas vēlas sasniegt vislabāko tīrības rezultātu, ir ļoti svarīgi izvēlēties tādu putekļusūcēju, kas marķēts kā "A" klases vai sliktākajā gadījumā – "B" klases. Tajā pašā laikā Latvijas tirgū paklāju tīrīšanas procesam pašreiz augstākā klase ir "B" klase, "C" klase ir vidējā, bet zemākā ir "D" klase. Turpretī "A" klases putekļusūcēji tieši paklāju tīrīšanai Latvijas tirgū varētu būt jau šī gada laikā.

"Izvēloties zemākās klases, tostarp, "E", "F" un "G", uzkopšanas kvalitātes putekļusūcējus, rodas jautājums, vai vispār ir vērts iegādāties putekļusūcēju? Varbūt vienkāršāk izslaucīt grīdu ar birsti, bet paklāju izklapēt pagalmā," komentē mājsaimniecības preču eksperts.

Citi parametri – papildu komfortam

Jāņem vērā, ka katrs uzlabojums, piemēram, paaugstināta filtrācijas kvalitāte, trokšņa klusinājums un energoefektivitāte paaugstina ierīces cenu.

"Filtrācijas kvalitāte ir nozīmīgs putekļusūcēja parametrs, bet tomēr tas ir otrajā vietā aiz uzkopšanas kvalitātes. Turklāt, jo lētāks ir putekļusūcējs, jo tā būs mazāka. Trokšņa līmenis ir būtisks prasīgiem pircējiem, kam būtisks ir komforts. Vismazāk pircēja ērtības un viņa naudas maku ietekmē energoefektivitātes klase, jo naudas ietaupījums gada laikā, ja salīdzina viszemākās un visaugstākās kvalitātes putekļusūcējus, ir apmēram EUR 5," norāda "Electrolux" produktu eksperts, uzsverot, ka ir laiks atbrīvoties no uzskata, ka mazs ierīču energopatēriņš ir pielīdzinājums sliktai uzkopšanas kvalitātei.

Visi šie parametri tiek marķēti pēc analoģiska principa ar burtiem no "A" līdz "G". Tādā veidā katrs lietotājs, kas iegādāsies sev jaunu putekļusūcēju, pateicoties jaunajai Eiropas Savienības marķējumu sistēmai, zinās, ka māju spēs uzkopt ātri un viegli vai tomēr tam būs nepieciešams daudz laika un process būs skaļš, bet rezultāts tikai apmierinošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!