Foto: Shutterstock

Rīgas Zooloģiskais dārzs no 24. septembra līdz 11. oktobrim aicina skolēnus (arī pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņus) piedalīties ozolzīļu vākšanas akcijā "Zoozīļuks 2020", lai sarūpētu gardumus zoodārza iemītniekiem, vēsta informācija zoodārza mājaslapā.

Kā norāda zoodārzs, ar zīlēm mielojas pekari, brieži, kamieļi un dažādi grauzēji. Vislabākās ozolzīles tiek diedzētas, lai svaigos ozolu dzinumus un lapas izbarotu kukaiņiem – Tropu mājas zarkukaiņiem, lapu kukaiņiem, siseņiem, sienāžiem. Savukārt jaunie dzinumi noder arī lapgriežskudrām, kuras savā maltītē patērē sēnes, izaudzētas uz ozola lapiņu gabaliņiem.

Akcijā var piedalīties klase vai skolēnu grupa, bet, jāņem vērā, ka nedrīkst būt mazāk par 10 personām un ne vairāk par 35 personām. Skaitliski pavisam mazās klases zoodārzs aicina apvienot spēkus.

Kādas zīles derēs? Ozola zīles. Der gan parastā, gan arī sarkanā ozola zīles. Zoodārzs sevišķi priecāsies par sarkanā ozola zīlēm.

Vai var nest arī zirgkastaņus? Zirgkastaņus zoodārzs lūdz nelasīt, jo tie dzīvniekiem ir kaitīgi!

Kāds ir minimālais zīļu daudzums? 3 kilogrami no dalībnieka.

Kādas zīles zoodārzs pieņems? Tīras, sausas, veselas, nesadīgušas, bez piemaisījumiem, iepakotas kartona kastēs vai auduma maisos (tautā sauktie cukura jeb polipropilēna maisi derīgi tikai tad, ja zīles tajos sabērtas tieši pirms vešanas). Savukārt ar grābekli vai citiem līdzīgiem rīkiem lasītas, proti, ar lielu zāles, lapu un zaru piejaukumu daļu zīles zoodārzs nepieņems.

Vai paciņa īpaši jānoformē? Jā. Katram iepakojumam jāpievieno klāt anketa – tajā jānorāda skola, klase, dalībnieku skaits, kontaktinformācija. Šeit var lejupielādēt anketu.

Kur salasītās zīles nodot? Rīgas Zoodārzā. Pirms nodošanas obligāti jāsazinās e-pastā: info@rigazoo.lv vai pa tālruņiem 67518669; 67517969.

Zoodārzs čaklākajām klasēm sola arī balvas. Par to var plašāk izlasīt šeit. "Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas nodotās salasītās zīles. Galvenais kritērijs – jo kvalitatīvāk, jo labāk; jo kvalitatīvāk un vairāk, jo vēl labāk," tā teikts mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!