Foto: Shutterstock
Laiks piepildīt vāzes ar rudens ziediem – gladiolu šķēpiem ar kruzuļotām maliņām, košajām dālijām, iespaidīgajām saulespuķēm, lauvmutītēm un citiem augiem. Kā ilgāk saglabāt grieztos rudens ziedus vāzē, lai tie ar savu daili priecētu pēc iespējas ilgāk, "Tavs Dārzs" vaicāja padomu floristiem.

"Tavs Dārzs" vērtīgos padomus sniedz ziedu salona "Aina" floristi, ziedu salona "Anemoon" floriste Dace Zaharčenko, kā arī "Floristu skola A-Ž".

Kā apstrādāt kātus?

"Uzglabāt rudens ziedu vajag tāpat kā jebkurus citus. Pirms likšanas vāzē, ziedam ir jānogriež kāts un jāattīra no lapām. Jo lapas ūdenī pūst un gan zieds ātrāk bojājas, gan ūdens zaudē dzidrumu," norāda Floristu skola A-Ž.

Kā "Tavs Dārzs" norādīja ziedu salona "Anemoon" floriste Dace Zaharčenko, tieši gladiolām, asterēm un lauvmutītēm jālūko, lai to kāts, liekot iekšā vāzē, būtu attīrīts, proti, lai tajā nav lieku lapu. "Tas veicina ātrāku kāta pūšanu un zieda bojāeju," paskaidro Dace.

Kādu ūdeni izvēlēties dažādiem rudens ziediem?

Ziedu salona "Aina" floristi dālijām, asterēm, gladiolām, kā arī lauvmutītēm iesaka izvēlēties remdenu ūdeni. Vēl viņi rekomendē ūdenim pievienot ziedu salonos nopērkamos pulverīšus, kas var būt kā papildus barība rudens ziediem. "Taču arī bez tiem, ievērojot pārējos nosacījumus, ziedi turēsies vāzē gana ilgi un stingri," apgalvo floristi. Savukārt "Anemoon" floriste papildina kolēģu teikto, norādot, ka dālijām patiks arī nostādināts ūdens, jo tā skaistie ziedi ilgāk saglabāsies vāzēs.

Savukārt saulespuķēm piemērotāks būs karsts ūdens. "Floristu skola A-Ž" un ziedu salona "Anemoon" floriste uzsver, ka saulespuķes droši var likt pat verdošā ūdenī. "Saulespuķes koksnainais kāts vienkārši tik labi neuzsūks aukstu ūdeni pēc nogriešanas," paskaidro Dace.

Foto: Shutterstock

Vāzi pilnu ar ūdeni vai nē?

"Vāzē ūdeni nevajadzētu liet pārāk daudz. Ja ūdens būs tik daudz, ka arī ziedu kātu lapas būs ūdenī, tad tās var sākt bojāties. Lapiņas no kātiem droši drīkst arī raut nost, ja tās ir par zemu, un saskaras ar ūdeni," iesaka salona "Aina" speciālisti. Runājot par griezto ziedu pušķiem vāzēs, floristi mudina kārtīgi palūkot, vai ūdens tiek līdz visiem kātiņiem.

Pareizā vāzes izvēle

Skaidrs ir viens – skaistajām ziedu kompozīcijām jāizvēlas arī piemērota vāze, un to atgādina arī "Tavs Dārzs" uzrunātie floristi.

"Rūpīgi arī jāizvēlas vāze, lai tās malas nebūtu par augstu, tādā gadījumā ziedi saspiedīsies. Arī pārāk zemu vāzi nevajadzētu izvēlēties, citādi ziedi var sākt liekties un aplūzt vietās, kur tie atspiežas pret vāzes malu. Ja ievēros šīs elementārās lietas, tad rudens ziedi mājās turēsies krietni ilgāk," padomos dalās ziedu salona "Aina" floristi.

Foto: Shutterstock

Jāturpina uzpasēt arī pēc ielikšanas vāzē

"Floristu skola A-Ž" floristi iesaka – ūdeni vēlams mainīt katru otro dienu un pirms likšanas vāzē, atkārtoti apgriezt, savukārt ziedu salona "Anemoon" un "Aina" floristi mudina par krāšņajiem ziediem parūpēties katru dienu, izmazgājot vāzi un pielejot to ar svaigu ūdeni apmēram līdz pusei. "Katru reizi mainot ūdeni, jāapgriež ziedu kātiņi mazliet ieslīpi, lai plakne zieda kātam būtu mazliet plašāka, un ūdens labāk uzsūktos," atgādina ziedu salona "Aina" speciālisti.

Ko dāvināt audzinātājiem 1. septembrī?

"Tavs Dārzs" ziedu salona "Anemoon" floriste arī ieskicē 1. septembra ziedu tendences, un tās, kā izrādās, mainās katru gadu, jo ir cilvēki, kas meklē neierastus ziedus davānā audzinātajiem.
"Šogad popularitāti ieguvusi burvīgā bumba hortenzija, kuras viens ziedkāts var aizvietot mazu pušķi, ja to vēl ietin skaistā papīra un pievieno kādu dekoratīvu elementu – sanāk jauka dāvana. Pie tam šāds risinājums ir piemērots bērniem, kas tikai uzsāk skolas gaitas, jo nav liels, smags vai garš, kā, piemēram, gladiola vai saulespuķe," iesaka Dace.

Vēl skolotājiem Dace iesaka dāvināt mazus un fifīgus ziedu groziņus, kā arī ziedu pušķīšus, kuri ietīti skaistā dekoratīvā papīrā, jo šādi pušķis uzreiz izskatās bagātīgāks. Šādām kompozīcijām rudens pieskaņu var piešķirt, pievienojot viršus vai kādu rudens velti, piemēram, ābolīšus vai odziņas. "Šādi ziedi ir arī ērti, jo bērnam nav jānes liels smagums un nevar sasmērēt drēbes, jo visas zieda daļas ir iepakotas," uzsver floriste.

Kā vēl vienu variantu, kā apsveikt audzinātāju, Dace min skaisti noformētu un rudenīgu puķu podu. "Šādos noformējumos bieži izmanto rupju audumu, dekoratīvos papīrus vai jau gatavus keramikas podiņus," tā "Anemoon" speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!