Foto: Shutterstock
Lupīnu laiks ir pilnbriedā – dažviet pļavas pilnas ar tām. Daudzviet lupīna savvaļā nokļuvusi no dārziem, jo, kaut arī samērā īsmūžīgs augs, lupīna bagātīgi ražo sēklas un augšanas apstākļu ziņā ir ļoti mazprasīga un izturīga. Lupīnu mūžs ir 3–4 gadus garš, bet tās izsēj sēklas tik efektīvi un plaši, ka lupīnu audzes gadu no gada palielinās. Un tieši šī straujā izplatība ir kļuvusi bīstama Latvijas pļavām.

Latvijas Dabas fonds norāda: krāšņās lupīnas ir invazīva suga, kuras izplatība pēdējos gados Latvijā strauji pieaug. Lai arī suga ir ļoti krāšņa, tā ir bīstama, jo pārņem lielas platības, tostarp izplatās arī dabiskajās pļavās un nomāc dabisko pļavu daudzveidīgos augus.

Lupīna ir tauriņziedis, kas efektīvi saista slāpekli un tādējādi palielina augsnes auglību, kas izraisa izmaiņas dabiskajās ekosistēmās – tas nozīmē, ka tā pārveido un iznīcina mūsu pļavas, kuru jau tā ir tik maz!

Risinājums ir lupīnu pļaušana un plūkšana, pirms tās sākušas ražot sēklas. Latvijas Dabas fonds iesaka lupīnas nopļaut, pirms tās nogatavinājušas sēklas. Ejot ciemos, pļavā varam saplūkt krāšņu lupīnu buķeti, arī pašu mājās tas būs skaists un efektīgs rotājums. Lupīnas pļavās šobrīd ir pilnbriedā – jo vairāk tās noplūksim, jo mazāk sēklu izsēsies. Tā būs dabai un dabiskajām pļavām laba izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!