Ziema ir viens no gadalaikiem, kad dārza darbi apdarīti un varam atpūsties, baudot siltu dzērienu, sēžot atpūtas krēslā pie televizora vai raugoties kamīna liesmās. Daudziem ziema liekas bezrūpīgāka par citiem gadalaikiem, tomēr arī ziemai ir jāsagatavojas, jo bieži vien pagalma atbrīvošana no sniega, kura daudzums katru gadu ir neparedzams, un celiņu tīrīšana kļūst par apgrūtinošu pienākumu.

Vislabākais, ko varam darīt, lai ziemas un sniega sezona atnāk gaidīta bez papildu rūpēm, ir tai sagatavoties, sagādājot nepieciešamos darbarīkus.

Ideālajā gadījumā sniega tīrīšanas darbarīku stāvokli vajadzētu izvērtēt jau pavasarī pēc ziemas sezonas beigām, jo bieži vien šajā laikā darbarīki sniegam ir pieejami par zemāku cenu. Ja pavasarī to neesat izdarījis, vēlākais būtu veikt darbarīku pārbaudi rudenī pirms snigšanas, lai pārliecinātos, kādā stāvoklī tie ir un vai var izturēt vēl vienu sniega sezonu. Jāpievērš uzmanība, vai lāpsta vai liekšķere nav ieplaisājušas, kādā stāvoklī ir kāts. Daudziem darbarīkiem kātu iespējams nomainīt, tomēr, ja būs bojāta lāpstas apakšējā daļa, vēlams iegādāties jaunu darbarīku.

Svarīgākais, kas jāņem vērā, izvēloties sev nepieciešamos darbarīkus sniegam, ir teritorijas lielums, ko nepieciešams tīrīt, kā arī tīrāmā virsma - asfalts, bruģis vai vienkārši zeme. Sniega tīrīšanai nepieciešamo darbarīku izvēle atkarīga no sakopjamās teritorijas lieluma. Lielākām teritorijām noderīgi būs pat vairāki darbarīki sniega tīrīšanai, kamēr mazākām platībām pietiks ar vienu kvalitatīvu sniega lāpstu vai liekšķeri.

Sniega lāpsta noderēs ikvienam, kam no sniega atbrīvojama neliela teritorija, balkons vai terase. Tāpat sniega lāpsta ir viens no parocīgākajiem darbarīkiem sniega pārvietošanai un apsnigušu objektu, piemēram, automašīnas atbrīvošanai no sniega.

Liekšķere būs noderīga lielākai teritorijai, arī, piemēram, savas autostāvvietas notīrīšanai.

Savukārt sniega stūmējs būs lielisks palīgs plašas teritorijas atbrīvošanai no sniega.

Sniega pūtējs būs noderīgs, ja jums ir jātīra salīdzinoši liela teritorija, jo tas ir pietiekami smags, tāpēc mazu teritoriju ērtāk attīrīt ar sniega lāpstu vai stūmēju.

Bez ierastajiem darbarīkiem sniega tīrīšanai noderīgs palīgs cīņai ar apledojumu ir ledus cirtnis. Īpaši noderīgs tas ir ziemas beigu posmā, kad temperatūras maiņu rezultātā zem sniega kārtas veidojas ledus kārta, ko ar lāpstu vai liekšķeri ir grūti notīrīt.

Daudzi dod priekšroku lētākas sniega lāpstas iegādei, tomēr bieži vien šāda lāpsta spēj kaut cik kvalitatīvi kalpot tikai vienu sezonu pie noteikuma, ka nav ļoti biezas sniega kārtas. Labāk vienreiz nopirkt kvalitatīvu sniega lāpstu, kas kalpos ilgāku laiku, nevis katru gadu iegādāties jaunu lāpstu, ilgtermiņā samaksājot vairāk, portālam "Delfi" stāsta "Fiskars" pārstāve sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Homka.

Veikalos ir plaši pieejams dažādu sniega lāpstu, liekšķeru un stūmēju klāsts no dažādiem materiāliem. Visbiežāk cenas ziņā pieejamākie darbarīki izgatavoti tikai no plastmasas, tomēr, ja regulāri jātīra sniegs no tādām virsmām kā asfalts, bruģis, betons, piemērotāki būs darbarīki no metāla vai kombinētie plastmasas ar metāla apakšējo malu, kas ir salīdzinoši viegli, tik ātri nedilst un neplīst, kā plastmasas darbarīki, iesaka "Fiskars".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!