Foto: Shutterstock
Kāzu plānošanas saraksts bieži vien ir ārkārtīgi garš, taču īpaša vieta teju vienmēr tiek atvēlēta ziediem. Lai gan tie ir skaisti un priecē ar savu krāšņumu, daudzus nomāc fakts, ka tie ātri vien novīst. Šoreiz pievērsīsimies līgavas pušķiem un variantiem, kā tos saglabāt pēc iespējas ilgāk.

Bulduru Dārzkopības vidusskolas pārstāve Ilona Freimane portālu "Tavs Dārzs" informē, ka šis jautājums skatāms no diviem aspektiem – kā pušķi saglabāt svaigu pēc iespējas ilgāk kāzu norises laikā un kādā veidā to iespējams saglabāt piemiņai.

Freimane uzsver, ka saglabāšana atkarīga no pušķa gatavošanas tehnikas. "Ja pušķis ir ar dzīvajiem kātiem, griezuma vietas turpinās uzsūkt ūdeni, tāpēc tos nepieciešams likt ūdenī. Problēma varētu būt, ja kāti ir dekoratīvi apstrādāti - tad ūdenī neliek. Griezuma vietas nav redzamas. Ja ziedi ir sprausti turētājā, tajā papildina ūdeni. Ja pušķis gatavots līmēšanas vai teipēšanas tehnikā, to ūdenī neliek. Tas skaisti izkaltīs, saglabājot formu un bieži vien krāsu."

Freimane atklāj, ka šobrīd modē lielie meža stila pušķi, kuros izmantoti zari, lapas. "Tie neizkaltīs. Skasiti izkaltīs tikai daži elementi, bet atplaukušās lielziedu rozes un eikaliptu zari visdrīzāk nobirs."

Tāpat viņa min, ka dažās Eiropas valstīs, tradīcija prasa saglabāt līgavas pušķi piemiņai. "Holandē iespējams pasūtīt īpašus rāmjus ar telpisku stiklotu virsmu,tos kopā ar līgavas pušķa atliekām atdot floristam tālākai apstrādei. Ja kāds no lietotā pušķa ziediem ir saglabājis savu dekorativitāti, to izmanto kolāžas veidošanai, vai tiek restaurēts pušķa iepriekšējais izskats. Ja ziedi nav saglabājušies, tos nopērk, un florists izkaltē atbilstoši zieda kaltēšanas prasībām un pievieno trūkstošos elementus." Viņa gan piebilst, ka nav lietas kursā, vai šāds pakalpojums pieejams Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!