Foto: Publicitātes attēli
Pavasaris ir īstais brīdis, lai atbrīvotos no visa vecā un nevajadzīgā, un savā vidē ieviestu jaunas interjera dizaina vēsmas un priekšmetus. Lai atbilstoši 2023. gada tendencēm iekārtotu āra terasi, balkonu vai lodžiju, kā arī uzlabotu kopējo atmosfēru savā dzīvesvietā un atpūtas zonā, tirdzniecības centrs internetā "220.lv" kopā ar interjera dizaina eksperti Annu Ilmeri dalās ieteikumos.

Hameleons dārzā jeb "jo spilgtāk, jo labāk!"

Kā stāsta Anna Ilmere, cilvēki visbiežāk izvēlas āra mēbeles no dabīgām krāsām, taču šogad tendences rāda, ka interjerā ienāk spilgtas krāsas, kas vienlaikus rada siltas sajūtas. "Pirmais ieteikums ir nebaidīties eksperimentēt. Ja cilvēkam ir spilgta personība, tad šis ir īstais laiks, lai to atspoguļotu savā terases vai balkona interjerā. Pēc nogurdinošas ziemas, rozā dīvāns vai dzelteni terases krēsli būs tieši laikā," norāda interjera dizaina eksperte.

Viņa stāsta, ka, lai gan piezemētiem toņiem vienmēr būs vieta āra telpas iekārtošanā, šogad dizaineri lūkojas uz "krāsu atdzimšanu", īpaši – zilo, oranžo un rozā. Šos toņus var izmantot kā akcenta toņus. Risinājumi var būs dažādi, tomēr jāņem vērā arī laikapstākļu ietekme, tāpēc vislabāk būtu izmantot pītos, koka vai akrila krēslus, pievienojot dažus spilvenus, pledus, vai paklājus. Viņa arī uzsver, ka dārza priekšrocība ir tā, ka, iestājoties siltākam laikam, to rotā dažādi krāšņi un krāsaini ziedi, tāpēc krāsainas mēbeles vairos apkārtējās vides pievilcību.

Foto: Publicitātes attēli
Foto: Publicitātes attēli

Globālās tendences – eksotika

Dizainere stāsta, ka šogad izteiktāki kā citus gadus interjera tendencēs parādās globālais dizains, kuram raksturīga eksotika. Ko tas nozīmē? Līdz ar aktīvāku un biežāku ceļošanu, cilvēkiem rodas iedvesma redzēto pārnest savā ikdienas telpā. Tātad, interjerā parādās pasaules elpa – sākot ar no Marokas iedvesmotiem pufiem un āra paklājiem, beidzot ar Indijā iedvesmotām kušetēm un amatnieku dizainiem.

Tāpat viņa stāsta, ka arī papildus zaļumus un augus var izmantot interjera iekārtošanā – tie nekad nevar būt par daudz, īpaši atrodoties ārā. Džungļu atmosfēras radīšana ir vairāk raksturīga vasaras mēnešiem, taču ir arī dažādi mākslīgie augu risinājumi, ko var īstenot jau pavasara mēnešos. Tā varēs radīt relaksējošu atmosfēru, negaidot, kad ārā būs plus 30 grādu temperatūra.

Foto: Publicitātes attēli

Kvalitatīvi materiāli un mitruma izturīgas mēbeles

Neskatoties uz to, ka pītās un rotangpalmas mēbeles pēdējos gados ir bijusi populāra āra mēbeļu izvēle un visdrīzāk tāda vēl būs arī tuvākajos gados, modē ir vēl citi risinājumi. Turpina Anna Ilmere: "Mūsdienās cilvēki ir kļuvuši prasīgāki, izvēloties mēbeļu kvalitāti un materiālus, un to pierāda arī fakts, ka sortimentā ienāk arvien vairāk greznu materiālu. Piemēram, tādi metāliskie materiāli kā misiņš un varš, vai marmors un granīts, kas tiek izmantoti, lai radītu augstas kvalitātes interjera priekšmetus."
Foto: Publicitātes attēli

Vienlaikus viņa stāsta, ka līdztekus estētikai un greznībai, vienlīdz svarīga ir materiālu izturība, proti, lai mēbelēm piemistu mitruma aizsardzība. Dizainere iesaka meklēt āra mēbeles, kas izgatavotas no mitrumizturīgiem materiāliem, piemēram, alumīnija, nerūsējošā tērauda, ​​vai izvēlēties mēbeles ar noņemamiem spilvenu pārvalkiem, kurus var viegli mazgāt, ja tie kļūst slapji.

Foto: Publicitātes attēli

Ilgtspējība joprojām kā viens no dominējošiem aspektiem

Tā kā patērētāji arvien vairāk apzinās savu atstāto ietekmi uz vidi, arī interjera dizaina nozarē arvien vairāk tiek novērots pieprasījuma pieaugums pēc ilgtspējīgām āra mēbelēm. Eksperti stāsta, ka interjerā tiek izmantoti tādi materiāli kā, piemēram, bambuss, pārstrādāta plastmasa un pat sēnes. Šādu materiālu mēbeles izskatīsies ļoti organiski. Parasti no ilgtspējīgiem materiāliem āra telpas iekārtošanā izvēlas, piemēram, ilgtspējīgos krēslu komplektus vai ēdamgaldu.
Foto: Publicitātes attēli

Moduļu dizains un jaukti – eklektiski materiāli

Šogad viena no neparastākajām tendencēm ir materiālu miksēšana. Tas nozīmē, ka tā vietā, lai ražotu viena veida materiāla mēbeles, priekšroka tiek dota dažādām kombinācijām. Turpina Anna Ilmere: "Kombinācijas var būt ļoti dažādas un pat neierobežotas – jo neparastāk, jo interesantāk. Kā piemērus varu minēt krēslus ar metāla rāmi un bambusa sēdekli, vai galdu ar betona virsmu un koka kājām. Jaukto materiālu mēbeles ir lielisks veids, kā radīt interesi par āra telpu un piesaistīt uzmanību. Šāda stilistika būs īpaši piemērota balkoniem un pilsētvides iedzīvotājiem."

Savukārt moduļu dizains kļūst arvien populārāks āra mēbeļu interjerā, pateicoties tā daudzpusībai un daudzveidīgajam pielietojumam. Moduļu mēbeles sastāv no atsevišķiem mēbeļu gabaliem, kurus var pārkārtot, lai radītu atšķirīgu izskatu. Šāda veida mēbeles ir lieliski piemērotas nelielām telpām, jo ​​tās var pielāgot atbilstoši vajadzībām.

Foto: Publicitātes attēli

Lielizmēra āra krēsli un dīvāni ar izliektām līnijām

Tiem, kuriem platība ļauj, ērtas un masīvas terases iekārtošana ir pielīdzināma atvaļinājuma baudīšanai savā pagalmā. Runājot par komfortu, dizainere stāsta, ka nekas nelīdzināsies masīvo mēbeļu ērtībām, kur var pilnībā atpūtināt ķermeni, piemēram, pēc garas darba dienas. Parasti masīvo mēbeļu galvenie elementi ir lielizmēra āra krēsli un dīvāni. Anna Ilmere iesaka izvēlēties rotangpalmas lauku stila vai Skandināvu stilā veidotas mēbeles, jo brīžos, kad runa ir par lielām mēbelēm, labāk tomēr izvēlēties ko vienkāršāku, lai neradītu pārāk smagnēju kopskatu.

Foto: Publicitātes attēli

Vienlaikus interjerā var iekļaut mēbeles ar izliektām daļām. Šobrīd modē vairs nav tikai kastveida, stūrainas āra mēbeles – šī gada tendence ir līniju izliekums. Izliektās līnijas piešķir jebkurai telpai elegances un izsmalcinātības pieskārienu, turklāt tajās ir daudz ērtāk sēdēt, nekā krēslos ar taisnu atzveltni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!