Foto: Rojs Rozentāls, Edgars Plociņš

"Saint-Gobain" 17. starptautiskajā Arhitektūras studentu konkursā, kas šogad norisinājās Polijā, otro vietu sīvā konkurencē guva komanda no Latvijas ar projektu "Rust Green", vēsta portāls "Archidea.lv".

Latviju starptautiskajā konkursā pārstāvēja divas studentu komandas no Rīgas Tehniskās Universitātes Arhitektūras fakultātes: Dāvis Jānsons un Pāvils Rubezis, kā arī Edgars Plociņš un Rojs Rozentāls.

Pārliecinošs sniegums konkursā izdevās tieši Rojam un Edgaram ar projektu "Rust Green" (Zaļā Rūsa), kas žūrijas vērtējumā ieguva otro vietu un naudas balvu 3000 eiro apmērā, kā arī bija labākais darbs studentu balsojumā, saņemot naudas balvu 1000 eiro.

Kā atzina žūrija, projekts bija lieliski integrēts vidē, radot ļoti īpašu, oriģinālu un siltu atmosfēru, pateicoties izvēlētajiem materiāliem gan eksterjerā, gan iekštelpās, ietverot sabiedrības vērtības un atbilstot visu iedzīvotāju – gan ēku iemītnieku, gan apkārtnes iedzīvotāju – vajadzībām. Latvijas projekts izcēlās ar līdzsvaru starp mākslīgajiem un dabas elementiem, gudri ņemot vērā vides apsvērumus.

Savus izstrādātos projektus šogad iesniedza vairāk nekā 220 augstskolas no 32 valstīm, lai pārveidotu Varšavas rajonu Polijā. Ciešā sadarbībā ar Varšavas pašvaldību organizētā konkursa uzdevums bija izstrādāt projektu ar mērķi atjaunot rajonu, kas atrodas blakus Varšavas Austrumu dzelzceļa stacijai, vienlaikus strādājot pie efektivitātes, kā arī arhitektūras, vides un sociālajiem aspektiem. Šis uzdevums ietvēra jaunu studentu kopmītņu un jaunu mājokļu, kā arī sanāksmju un izklaides centra projektēšanu vecā rūpnīcas ēkā, kas iekļauta pilsētas vēsturiskajā mantojumā.

Kā norādīja "Saint-Gobain" izpilddirektors Benuā Bazēns, pārsteidzoša bija studentu prezentēto projektu augstā kvalitāte. Ne tikai no arhitektūras perspektīvas, bet arī attiecībā uz vides un sabiedrības izaicinājumu integrāciju. “Žūrijai nebija viegli izvēlēties uzvarētājus. Esmu ļoti priecīgs un lepns, ka "Saint-Gobain" var padarīt atpazīstamu šo jauno arhitektu paaudzi, kas pilnībā atbilst mūsu mērķim – padarīt pasauli par labāku mājvietu.”

2004. gadā izveidotais konkurss galvenokārt ir paredzēts arhitektūras, inženierzinātņu un dizaina studentiem, un tā mērķis ir izcelt studentu zināšanas par projektu, kas balstīts uz reālām apkaimes vai pilsētas vajadzībām, izmantojot ilgtspējīgas būvniecības pieeju, lai radītu dzīvojamās telpas, kas ciena planētu un iedzīvotāju labklājību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!