Foto: Iekšlietu ministrija
Līdz svētkiem palicis pavisam nedaudz. Lai Jāņos varam droši doties ārpus mājokļa un atpūsties, izbaudot brīvās dienas, If apdrošināšana jau pirmssvētku laikā aicina atcerēties dažus vienkāršus ieteikumus, kas palīdzēs izvairīties un nepatīkamiem starpgadījumiem svētku laikā. Aicinu ne tikai padomāt par mājas drošību, bet atlikušajā pirmssvētku nedēļās arī rīkoties!
1. Atstājot mājokli, vienmēr aizveriet logus - neatstājiet tos arī vēdināšanas režīmā!

2. Pirms dodieties svinēt Līgo svētkus, pārliecinieties, vai visas mājās esošās elektroierīces ir izslēgtas. Atvienojiet tās no rozetēm, jo tas var pasargāt mājokli no ugunsnelaimēm.

3. Logiem no iekšpuses vajadzētu uzstādīt papildus aizbīdņus (bloķētājus), kurus no ārpuses iespējams atvērt tikai saplēšot stiklu. Logiem jābūt iestiklotiem tā, ka stiklu nav iespējas izņemt no ārpuses.

4. Neatstājiet vērtīgas lietas no ēkas ārpuses labi redzamā vietā! Aizveriet aizkarus!

5. Ja mājoklis aprīkots ar signalizāciju, neaizmirstiet to ieslēgt pirms dodieties prom!

6. Ja iespējams, telpās, kuras neizmantojiet, ieslēdziet signalizāciju arī tad, ja esat mājās. Naktīs vēlams pieslēgt signalizācijai pirmo stāvu, ja tur neviens neguļ un garāžu.

7. Izvairieties atstāt rokassomiņas, svarīgus dokumentus (tostarp personu apliecinošus dokumentus), vērtslietas un naudu priekšnamā vai hallē.

8. Slēdziet durvis arī tad, kad esat mājās vai strādājat dārzā.

9. Atrodoties mājoklī, nekad neatstājiet atslēgu durvīs!

10. Pa actiņu vai izmantojot ķēdi palūkojieties un pārliecinieties, ka atnācējs ir tas, par ko uzdodas, pirms atveriet durvis.

11. Iemāciet bērniem - ja viņi ir mājās vieni, lai neatver durvis nevienam nepazīstamam cilvēkam!

12. Mājas atslēgu nedrīkst glabāt "klasiskā" atslēgu slēpnī, piemēram, zem kājslauķa vai puķupodā netālu no durvīm. Izskaidrojiet bērniem, cik svarīgi ir nepazaudēt atslēgas.

13. Pirms došanās atvaļinājumā, vienojaties ar uzticamu draugu vai kaimiņu, lai viņš jūsu prombūtnes laikā iztukšo pastkastīti, vakaros aizvelk aizkarus, nopļauj mauriņu u.tml., tādējādi radot iespaidu, ka dzīve mājā rit parasto gaitu.

14. Izejot no mājas, neatstājiet ieslēgtu veļas vai trauku mazgājamo mašīnu.

15. Plānojot ilgāku prombūtni, aizgrieziet ūdens padeves krānus, lai jūsu prombūtnes laikā, plīstot cauruļvadiem, nenodarītu zaudējumus sev un kaimiņiem.

16. Ja dzīvojiet privātmājā, izplānojiet savu dārzu tā, lai augstākie dzīvžogi un koki neļautu zagļiem darboties neviena nepamanītiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!