Foto: Shutterstock

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) šogad, veicot iedegas saimniekaugu pārbaudes visā Latvijas teritorijā, septiņās vietās Latvijā konstatējis bīstamo augu karantīnas slimību – bakteriālo iedegu (Erwinia amylovora).

Kā vēsta VAAD pārstāve Dace Ūdre, inspektori visā Latvijas teritorijā noņēmuši 437 paraugus, kas pēc tam testēti VAAD Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā. Deviņos paraugos, kas ņemti septiņās Latvijas vietās, konstatēta bakteriālā iedega.

Kopš šī gada jūnija līdz augusta vidum inspektori kopumā veikuši 1310 pārbaudes. Tās veiktas laikā, kad vidējā gaisa temperatūra sasniedza +15 grādus pēc Celsija. VAAD apsekojis dekoratīvo kultūru stādaudzētavas, tirdzniecības vietas, piemēram, tirdziņus, gadatirgus un izstādes, tāpat inspektori veikuši pārbaudes dārzkopības centros, parkos, apstādījumos, piemājas dārzos, dendrārijos un arī komercdārzos. No 1310 pārbaudēm 412 pārbaudes veiktas iepriekšējos gados noteiktajos bakteriālās iedegas perēkļos un trīs kilometru buferzonā ap tiem. Kā norāda Ūdre, piecos gadījumos inspektori reaģējuši uz iedzīvotāju aicinājumiem pārbaudīt bakteriālās iedegas pazīmes augiem piemājas dārzos.


Ūdre vēsta, ka trīs no pozitīvajiem paraugiem ņemti iepriekšējos gados noteiktajos slimības perēkļos, bet divi pozitīvie paraugi ņemti iepriekšējos gados noteiktajās buferzonās Dobeles novada Annenieku pagastā un Ķeguma novada Birzgales pagastā. Kā norāda VAAD pārstāve, šogad baktērijai bijuši labvēlīgi laikapstākļi, kā rezultātā tie veicinājuši slimības parādīšanos divās jaunās vietās. Tā konstatēta trīs paraugos, kas ņemti stādaudzētavā Babītes pagastā, kā arī vienā paraugā, kas ņemts mātesaugu selekcijas dārzā Dobelē.

VAAD visās vietās piemērojis vai arī piemēros fitosanitāros pasākumus, kopumā iznīcinot 3322 augus, tajā skaitā:

  • 107 ābeles (tajā skaitā arī dekoratīvās);
  • 17 bumbieres;
  • 3184 vilkābeles (no tām 2337 stādus);
  • 3 klintenes;
  • 11 pīlādžus.

Bakteriālās iedegas pazīmes un ierobežošana

Kā atgādina VAAD, bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) ir ļoti bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80 procentus no augļu dārza stādījuma. Ar to var inficēties ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas. Ja baktērijai ir ļoti labvēlīgi laikapstākļi - tā izplatās ļoti ātri, kā arī ir grūti ierobežojama, turklāt inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā.

Bakteriālās iedegas pazīmes:

  • lapas un augļi kokos nobrūnē, strauji sačokurojas, izskatās kā apdeguši vai apsaluši;
  • koka miza uzpūšas, plaisā;
  • mitrā un siltā laikā no kokiem izdalās pienbalts vai zeltains šķidrums (eksudāts);
  • sāk nokalst auga zaru gali, nokalšanas procesā tie veido tādu kā āķi.

VAAD uzsver, ka bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību inficētie un iespējami inficētie augi. Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007. gada jūlijā, un, kā atgādina VAAD, tā tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem.

Plašāka informāciju par bakteriālo iedegu vari lūkot video zemāk, kā arī te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!