Foto: LETA
Kad uzspīd saulīte un paliek siltāks, tā vien gribas ķerties klāt dārza darbiem un rosīties pa laukiem. Tomēr jāņem vērā, ka augsne vēl ir sasalusi, tāpēc daži dārza darbi būtu jāatliek līdz vēlākam laikam, tajā skaitā arī mēslošanas līdzekļu izkliede agri pavasarī.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) savā mājaslapā atsaucas uz Ministra kabineta noteikumiem Nr. 834, kas nosaka to, ka mēslošanas līdzekļus nedrīkst izkliedēt pa sasalušu augsni.

"Noteikumu Nr. 834 izpratnē atbilstoši Zemkopības ministrijas skaidrojumam termins "sasalusi augsne" tiek attiecināts uz augsnes aramkārtu 15 centimetru dziļumā," vēsta VAAD. "Ja saskaņā ar Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem diennakts vidējā augsnes temperatūra 15 centimetru dziļumā ir 0 grādi pēc Celsija vai zemāka, augsne ir sasalusi."

VAAD arī atgādina, ka augsnes aramkārtas temperatūras mērījumi 15 centimetru dziļumā tiek veikti sešās LVĢMC novērojumu stacijās: Daugavpilī, Dobelē, Liepājā, Priekuļos, Skrīveros un Stendē. Tieši LVĢMC mājaslapā var aplūkot informāciju ne tikai par laikapstākļiem, bet arī atrast informāciju par tuvākajām novērojumu stacijām.

"Vienlaicīgi VAAD vērš uzmanību, ka mēslošanas līdzekļu izkliede agri pavasarī (līdz kultūraugu veģetācijas atjaunošanai) nav ne agronomiski, ne ekonomiski pamatota," norāda VAAD. "Pārāk agri ar mēslošanas līdzekļiem iestrādājot augu barības elementus (īpaši slāpekli), būs to zudumi, kuru apmēru ietekmēs laika perioda garums līdz veģetācijas sākumam, nokrišņu daudzums un gaisa temperatūra, kā arī mēslošanas līdzekļa veids un augu barības elementa forma, kādā mēslošanas līdzeklī ir, piemēram, slāpeklis."

Kā uzsver dienests, veģetācija ir atjaunojusies, ja diennakts vidējā temperatūra vismaz piecas dienas ir +5 grādi pēc Celsija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!