Foto: Shutterstock
Skaisto un aromātisko liliju ziedēšanas laiks jau ir pagājis – klāt ir rudens, kad augus var ne tikai pārstādīt, bet arī sagatavot ziemas guļai. "Tavs Dārzs" skaidro, kādi ir veicamie darbiņi liliju dobē.

"Lilijas pašlaik nav jārok – tās paliek dārzā," atgādina "Daugmales lilijas" liliju un dienliliju selekcionārs Guntis Grants. Viņš stāsta, ka iepriekšējās sezonās ap šo laiku varētu sākt vākt liliju lakstus, bet šogad to vēl darīt nevar.

Zaļiem lakstiem neķerties klāt

"Lilijām ir viens noteikums – kamēr tām ir zaļums, laksts baro sīpolu. Kad nav zaļumu, tad vāc nost," piebilst selekcionārs." 80 procentu no lakstiem stāv zaļi un skaisti. Nav ko tramdīt, jo sīpols aug." Viņš arī vēlreiz atgādina – lilijas vāc nost tikai tad, kad laksti ir brūni.

Viņš stāsta, ka šis gads liliju audzētājiem bijis īpašs, jo vasara bijusi sausa, kā rezultātā liliju lakstos neizplatījusies pelēkā puve. Šogad vien stipri aizkavējusies sīpolu augšana. "Sīpoli palika mazāki, jo rezerves šķidrumu atdeva lakstam, lai tas varētu uzziedēt," piebilst selekcionārs. "Tagad jau arī nav nekāda mitrā zeme, visur sauss."

Kuras lilijas jāpiesedz?

Liliju selekcionārs "Tavs Dārzs" lasītājiem atklāj arī vērtīgus padomums, piemēram, ja lilijas ir smaržīgas, tās ir jāpieszedz (rekomendējams). Ja nesmaržo – tad nav jāsedz.

Viņš norāda, ka martogonlilijas un Kaukāza lilijas nav jāsedz, bet trompetlilijas un Austrumu lilijas (Oriental lily) – jāsedz, jo tās ir pakļautas salšanas riskam." Ja ir ziema bez sniega un ir -30 grādi, tad pastāv 50 procentu varbūtība, ka šīs lilijas izsals, ja mālainā zemē būs iestādītas, tad 100 procentu iespēja, ka tās aizies bojā," uzsver selekcionārs, kurš gan pats arī atzīst, ka nesedz lilijas, jo tās normālā ziemā izdzīvo.

Ar ko vislabāk piesegt augus?

Kā skaidro Grants, tad egļu zari lilijām ziemā maz ko dod, jo to uzdevums ir savākt sniegu. "Risks ir tad, kad nav sniega. Ja ir sniegs, tad riska nav, jo tas apsedz zemi," atzīmē liliju kolekcionārs, kurš pats sedz lilijas ar kūdru. "Skaisto dārzu īpašnieki lilijas var nosegt ar mulču. Ja ir biezāks komposts, tad ar to arī var nosegt," iesaka Grants. Mulču un kūdru var nogrābt, kā arī izlīdzināt.

Tāpat lilijas var apsegt ar vieglu un čaganu lapu kaudzi, tiesa, tās būs pavasarī jāgrābj nost pirms liliju asnu izdīgšanas, lai grābšanas laikā netiktu nolauzti asni.

Mēslošanas darbi liliju dobē rudenī

Taujāts, vai rudenī lilijām nepieciešami mēslošanas darbi, liliju audzētājs norāda, ka prasīgākajām lilijām var uzkaisīt kālija mēslojumu, piemēram, kālija sulfātu, kālija magnēziju, kā arī specifisku rudens mēslojumu. "Ja ne kā no tā nav, tad var pakaisīt pelnus. Tikai jāatceras, ka ar pelniem nedrīkst kaisīt Austrumu lilijas (Oriental lily), jo viņām tie nepatīk. Pārējām gan var kaisīt pelnus," norāda Grants. Lai "Tavs Dārzs" lasītāji Austrumu lilijas nesajauktu ar citām lilijām, viņš paskaidro, ka Austrumu lilijām ziedi ir kā šķīvji - plakani un ļoti smaržīgi. Tiem ir arī tādas kā specifiskas kārpiņas, pumpiņas.

Šajā "Tavs Dārzs" rakstā varēsi izlasīt, kurš ir ērtākais laiks, lai pārstādītu lilijas.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!