Foto: Shutterstock

Ikdienas rūpes par mājokli, pat, ja runa ir par nelielu dzīvokli pilsētā, ir nebeidzamas - tās sastāv no neskaitāmiem sīkumiem - kā pareizi kopt un tīrīt, kas jādara, ja mājās uzradušies kaitēkļi, kur glabāt dārzeņus u.t.t.

Apbrīnojami, cik ietilpīga var būt mūsu atmiņa, to visu iegaumējot un īstenojot. Bet mūsu vecmāmiņām atmiņa, šķiet, bija vēl labāka, jo viņām nebija pieejamas tās ierīces un līdzekļi, ko ikdienā izmantojam tagad.

Lai cik attīstīta un progresīva nebūtu zinātne un tehnoloģijas, nereti gadās sastapties ar kādu problēmu, kuras atrisināšanai nepieciešamā līdzekļa nav pa rokai. Šādā gadījumā lieti noder vecmāmiņu pieredze un ieteikumi.

Kukaiņi

Ja virtuvē ieviesušās skudras, pie grīdlīstēm un plaisām, pa kurām kukaiņi iekļūst telpā, var izkaisīt kumelītes - skudrām nepatīk to aromāts.

Lai apkarotu kodes, skapi var iztīrīt ar ožamā spirta šķīdumu (1 ēdamkarote uz litru ūdens). Apģērbam skapī jābūt tīram un izmazgātam, sviedru un ēdiena aromāts piesaista kodes.

Odiem nepatīk krustnagliņu eļļa. Lai atbrīvotu istabu no asinssūcējiem, vecmāmiņas iesaka noziest spuldzīti ar šo eļļu. Siltuma ietekmē ēteriskais aromāts izplatīsies telpā, radot odiem neciešamu vidi.

Lai miltos un putraimos neieviestos kukaiņi un miltu tārpi, ielieciet traukā pāris ķiploka daiviņas ar visu mizu.

Ja spoguli viegli paberzē ar svaigu sīpolu, uz tā nelaidīsies mušas.

Virtuvē

Lai pašu saldētie ledus kubiņi nebūtu dūmakaini, formiņās jālej atdzesēts vārīts ūdens.

Lai neraudātu, mizojot un griežot sīpolu, tas jāmizo zem aukstas ūdens strūklas. Sīpolu pārgriež uz pusēm un noskalo, bet nazi rūpīgi nomazgā. Cits variants - pirms ķerties pie sīpolu tīrīšanas un smalcināšanas, ievieto tos uz 5-10 minūtēm saldētavā. Vielas, kas izraisa asarošanu, sasals.

Mizoti kartupeļi nezilēs, ja, tos ievieto ūdenī, kuram pievienoti pāris pilieni galda etiķa. Šādi kartupeļi arī uzvārās ātrāk.

Lai pēc gardas un sātīgas maltītes atbrīvotos no ķiploku aromāta, vecmāmiņas iesaka nograuzt pāris kafijas pupiņas vai pētersīļa lapu. Sīpolu smaržu no rokām var nomazgāt ar sinepju pulveri.

Vecus, sakaltušus valriekstus vieglāk atvērt, ja tie 10 minūtes paturēti vārošā ūdenī.

Lai zivis tīrīšanas laikā neslīdētu no rokām, pirkstus iemērc sālī.

Vārot olas, ūdenim pievieno nedaudz etiķi. Ja čaumala pārplīsīs, ola neiztecēs.

Ilgi glabātas kafijas pupiņas mēdz zaudēt savu aromātu. Lai to atjaunotu, pupiņas pusstundu mērcē aukstā ūdenī, bet pēc tam izžāvē cepeškrāsnī.

Ja siļķes pirms ēšanas 30-40 minūtes mērcē ūdenī, tās kļūst daudz gardākas un maigākas. Mērcēt var arī pienā (sīkstu siļķi) vai aukstā melnajā tējā (mīkstu zivi).

No visa pa druskai

Lai pie sienas piestiprinātu gleznu vai fotogrāfiju, urbis nav nepieciešams. Var izmantot korķa gabaliņu, kuru ar superlīmi pielīmē pie sienas, pirms tam iestiprinot korķī nagliņu.

Lai vannas istabas paklājiņš neslīdētu, apakšmalā piestiprina gumijotu materiālu.

Sastāvējušos gaisu skapī var novērst, ieliekot tajā nelielus ogles gabaliņus.

Aromātiskam gaisam virtuvē - nelielā ūdens daudzumā jāpavāra aromātisku zāļu buntīte - kumelītes, salvija, raudene u.c.

Traukus, kuros bijis piens vai piena produkti, vispirms izskalo ar aukstu ūdeni. Karstuma ietekmē piena olbaltums savilksies kunkuļos un pielips pie trauka sieniņām.

Lai brilles aukstumā neaizsvīstu, stiklus apstrādā ar ziepēm un notīra ar sausu drāniņu.

Sveces deg ilgāk un vienmērīgāk, ja tās pirms aizdegšanas iemērc sālsūdenī.

Košļājamo gumiju no drēbēm var notīrīt bez pūlēm, ja sabojāto apģērbu pusstundu patur saldētavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!