Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Aprīļa izskaņa asociējas ne tikai ar ziedoni, bet arī ar Lielo talku, kad cilvēki Latvijas malu malās talko, lai ne tikai sakoptu savas mājas apkārtni, bet arī vienotos kopīgā pasākumā, lai sapostu vai labiekārtotu kādu novārtā atstātu vietu vai uzpucētu sabiedriskās iestādes apkārtni. Vēsturiskas liecības par talkošanu senāk saglabājušās ne tikai no cilvēku stāstiem, bet arī video fragmentos un fotogrāfijās, kuras Lielās talkas gaidās publicējis Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA).

Latvijas Nacionālais arhīvs sniedzis nelielu ieskatu arī Lielās talkas arheoloģijā. Piemēram, LNA vēsta, ka Latvijā par vienu no vecākajām talkām uzskata līdumu līšanas talkas. Tāpat regulāri talkas tika rīkotas pie būvdarbiem, siena pļaujām, kartupeļu rakšanas, mēslu ārdīšanas un akmeņu lasīšanas.

Kā atzīmē LNA, 20. gadsimtā plaši izplatītas bija arī labības kulšanas talkas, jo kuļmašīnas izmantošanai vajadzēja vairāk darbaroku, nekā bija vienā lauku saimniecībā. Tāpat savā ziņā par talkām var saukt arī Meža dienas, kuras no 1930. gada pavasara plaši rīkoja un arvien rīko visā Latvijā. LNA arī atgādina, ka pēc Otrā pasaules kara Latvijā, tāpat kā visā Padomju Savienībā, katru gadu aprīlī organizēja valsts mēroga sestdienas talkas.

Lielās talkas gaidās LNA arī atgādina par šīs tradīcijas pirmsākumiem, kas Latvijas Republikā sākta 2008. gadā. Talkas aktivitātēs ik gadu piedalās vairāki tūkstoši dažāda vecuma iedzīvotāju, kas kopīgiem spēkiem labiekārto kādas pilsētas vai ciema apkārtni.

"LNA Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, vēlot veiksmi talciniekiem, piedāvā fotogrāfijas no arhīva kolekcijām par talku norisi Latvijā dažādos laikposmos," teikts LNA "Facebook" lapā.

Foto ieskats vēsturiskajās talkās senāk:

Kur un kad talkot šogad?

Šogad Lielā talka visā Latvijas teritorijā norisināsies jau šo sestdien, 27. aprīlī. Var talkot ne tikai savas mājas pagalmā, bet var pievienoties arī reģistrētajām talku norises vietām visā Latvijas teritorijā! Sev tīkamāko talkas vietu var atrast mājaslapas www.talkas.lv izveidotajā kartē. Tikai atceries saģērbties atbilstoši laikapstākļiem, kā arī nodrošinies ar darba cimdiem un ērtiem apaviem! Pims talkošanas vari izstudēt arī šo rakstu, kurā ir ne tikai atrodama rokasgrāmata talkotājiem, bet arī aplūkot, ko tu vari darīt lietas labā, lai pasauli nepārvērstu vienā lielā atkritumu kalnā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!