Foto: Shutterstock
Viens no strīdīgākajiem jautājumiem gardo zemeņu kopšanā ir tieši lapu apgriešana. Kamēr vieni saka, ka šāda metode palīdzēs nākamgad iegūt superražu, citi ir skeptiski noskaņoti – lapu apgriešana zemeņu ražai tikai kaitēs. "Tavs Dārzs" vērsās pie zemeņu audzētājiem Latvijā, lai noskaidrotu viņu viedokli par zemeņu lapu apgriešanu pēc ražas beigām.

"Lapu griešana varētu pat nedaudz ​samazināt ražu, jo augam vajadzīgs papildus spēks, lai izdzītu jaunās lapas nogriezto vietā," pieļauj SIA "Lubeco" valdes priekšsēdētāja Zane Silgale. Viņa arī skaidro, ka pamatā lapas tiek grieztas, lai aizvāktu no lauka slimības.

"Saimniecībā "Latvijas Zemenes" lapas pļaujam ar speciālu iekārtu, lai nopļautu stīgas un pie reizes ierobežotu slimības," piebilst Silgale."Ļoti svarīgi, lai nopļautās lapas patiesi tiktu novāktas no lauka, citādi slimību ierosinātāji paliks turpat celiņos."

Eksperte šogad neiesaka pļaut zemeņu lapas. "Karstuma dēļ augam jau tāpat ir liels stress, ko lapu pļaušana vēl pastiprinās," uzsver Silgale, "ja tomēr kāds izlemj par labu lapu pļaušanai, tad tas jādara iespējami ātrāk pēc ražas novākšanas, lai līdz aukstuma iestāšanās brīdim jaunās lapas ir izaugušas un zemeņu stāds kļuvis pietiekami spēcīgs, lai pārziemotu."

Savukārt zemeņu audzēšanas saimniecības "Blomi" pārstāvis Valdis Milaknis sarunā ar "Tavs Dārzs" atzīst, ka par zemeņu lapu griešanu ir dažādi viedokļi. Viņš pats ir izmēģinājis gan griezt, gan negriezt zemeņu lapas. "Man tomēr labāk patika, ka negriež," atzīst Milaknis.

Viņš arī paskaidro, kad vajadzētu labāk griezt zemeņu lapas, kā arī to, kad to nevajadzētu darīt. "Lapu griešanu vairāk vajag darīt tad, ja lapas ir visādas nesmukas un slimīgas, bet, ja smukas, zaļas lapas, tad nevajadzētu griezt, jo kamēr lapas ataug, zemene patērē spēku un tas var iespaidot nākošā gada ražu." Tāpat viņš atgādina, ka pēc zemeņu ražas stādus vajag mēslot, jo tieši tagad līdz rudenim veidojās nākošā gada raža.

"Tavs Dārzs" pēc padoma vērsās arī pie zemeņu saimniecības "Mālpils Zemenes" pārstāvjiem, kuri norādīja, ka zemeņu lapas dzīves cikls pēc ražas beidzas un lapa atmirst. "Tāpēc ieteicams lapas pēc ražas nogriezt, lai daļēji likvidētu iespējamās slimības, kas uz tām atrodas, kā arī, lai jaunās lapiņas var uzņemt vairāk enerģijas no saules un apkārtējās vides," mudina saimniecības pārstāvji.

Viņi atzīmē, ka to ieteicams ir izdarīt līdz augusta vidum, jo septembrī jau jābūt ataugušām jaunajām lapām priekš nākošā gada ražas. "Lapas jānogriež ne zemāk kā 5 centimetri no saknes, kā arī nevajadzētu atstāt turpat uz lauka, lai izvairītos no iespējamām slimībām, kas ir uz vecajām lapām," piebilst "Mālpils Zemenes" pārstāvji, "lai uzlabotu ražu, iesakām arī regulāri nogriest stīgas, jo jaunie stādiņi atņem spēku tā saucamajam "mātes stādam" un attiecīgi nākošā gada ražai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!