Foto: Shutterstock
Vasaras sezona ir īpaši piesātināta ar svētkiem un viens no daudzu gaidītajiem notikumiem ir kāzas. Šajos svētkos ziedu klātbūtne līdzās sveicienam ir neatņemama sastāvdaļa, taču līdz tam brīdim vairums meklē atbildes par to, kādi ziedi ir sezonā aktuāli, kas ir ieteicamie ziedi tieši šim notikumam un no kādiem ziedošiem sveicieniem labāk izvairīties, tāpēc konsultējoties ar ziedu bāzes ''Magnolijas zieds'' floristi Sintiju Makarovu, portāls ''Māja&Dārzs'' guva atbildes.

Ziedu krāsa

Foto: Shutterstock

Tā kā kāzas ir mīlestības svētki un tajos dominē romantika, tad arī ziedu izvēlē būtu jārespektē šī noskaņa, izvēloties ziedus pasteļtoņos vai maigās un krēmīgās krāsās. Dažkārt viesi tiek aicināti dāvināt konkrētas krāsas ziedus, taču citos gadījumos nevajadzētu aizrauties ar pārāk spilgtiem ziediem, ja vien nav zināms, ka tie ir, piemēram, līgavas mīļākie ziedi. 

Romantisko nokrāsu ziedos ietilpst gaiši rozā, maigi dzelteni, gaiši violeti, kremkrāsas, sniegbalti, bāli oranži un citas krāsas, kas nenovērsīs uzmanību no jaunā pāra. Protams, starp ziediem var būt arī kāda spilgti rozā puķe vai kāds lillā akcents, taču vairumam no ziediem jābūt maigākās un neuzkrītošākās krāsās.

Kāzu ziedu aktualitātes

Foto: LETA

Vairums jaunā pāra sveicēju labprāt izvēlas dažādu ziedu salikumus (pušķus), un tā noteikti nav sliktākā izvēle, taču šādās izvēlēs svarīgi ievērot toņu saskaņotību. Pušķu veidošanā šobrīd aktuālākā izvēle būs par labu lizantēm, rozēm, peonijām, alstromērijām, frēzijām, hortenzijām un citām eksotiskākām puķēm. Noteikti nevajag izvairīties no dažādiem zaļumiem, kas ziedu kompozīciju padarīs vēl dekoratīvāku. 

Kāzu apsveikšanas daļai viens no ērtākajiem veidiem ir individuāli veidoto ziedu grozu pasniegšana, kas atvieglo rūpes gan par ziedu transportēšanu, gan arī to izturību līdz pasniegšanas brīdim, jo kompozīcija tiek speciāli veidota tā, lai ziedi tiktu nodrošināti ar pietiekamu mitrumu un pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi.

Floriste Sintija Makarova iesaka sveikšanai izvēlēties ziedus, kas pielāgoti kāzu noskaņai, lai veidotos vienots kopskats, tāpēc iepriekš noskaidro kāzu plānoto noformējumu vai arī vadies pēc ielūguma dizaina, kas visbiežāk atspoguļo arī gaidāmo kāzu noskaņu un noformējumu. Tā kā ziedi parasti tiek izkārtoti svinību vietā pēc ceremonijas, tad to pieskaņošana būs patīkamā un lietderīgā apvienojums kāzu organizatoriem, tāpēc noteikti padomā par to, lai ziedi varētu tikt izmantoti telpas dekorēšanā.

Nekļūdīga ziedu izvēle

Foto: Shutterstock

Lai arī katru gadu modes aktualitātes arī kāzās mainās, nezūdoša klasika ir rozes un lilijas, ar kuru pasniegšanu nekad nevar kļūdīties. Ja izvēlēsies gaišas krāsas rozes vai lilijas, tad ziedu izvēle pavisam noteikti būs nekļūdīga, tikai raugies, lai liliju putekšņi būtu izgriezti un nepastāvētu iespējamība vedēju vai jaunā pāra tērpus nosmērēt. Ziedu izvēlē vadies arī pēc tā, kas ir aktuāls sezonā, tad arī ziedu izvēlei būs lielāka dažādība un tie labāk saglabāsies. 

Neviens nevēlas piedzīvot neveiklus mirkļus ziedu pasniegšanā, tāpēc floriste sniedz padomus arī par ziediem, kas nebūs tā labākā izvēle tieši kāzās. Kā vienus no tiem speciāliste min krizantēmas, kas nav tā labākā izvēle kāzām vasarā, jo siltumā tiem ātri novīst lapas, tāpēc vizuālais kopskats nebūs tas skaistākais, turklāt ziediem piemīt specifisks aromāts. Un tā kā vairums šos ziedus uztver kā kapu puķes, tad nav ieteicams riskēt un apdāvināt ar tiem jauno pāri. No ziediem, kurus labāk atstāt ziedu salonā, floriste piemin arī neļķes, kas lai arī ir ļoti izturīgas, to ziedi vairumam tomēr asociējas ar sērām, tāpēc labāk izvēlēties ziedus, kas nevar radīt kādus pārpratumus. Floriste iesaka izvairīties arī no gerberu dāvināšanas, jo šiem ziediem ir trausli kāti un tie slikti pacieš karstumu. Protams, ja ir zināms, ka kāds no šiem pieminētajiem ziediem ir jaunajam pārim ļoti iecienīts, tad tos droši var arī dāvināt, tomēr nezināšanas gadījumos ar šo izvēli labāk neriskēt.

Ziedu izvēlē floriste dalās ar vēl kādu padomu – dāvināt kopā sasietus ziedus, pretējā gadījumā vedējiem būs ļoti grūti tos noturēt, jo katrs zieds kritīs uz savu pusi un var arī nokrist zemē. Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, kad ziedi no rokām sāk birt vai lūzt, palūdz floristam tos sasiet kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!