Foto: Shutterstock
Pēc tautas ticējumiem 10. aprīlis jāpavada dārzā sējot zirņus, lai sulīgās, saldās pākšaugu bumbiņas būtu bez tārpiem. Kā sēt un audzēt zirņus, lai raža būtu laba un zirņi patiesi nebūtu tārpu sagrauzti, uzzini šajā rakstā!

"Mūsu omīte Juta "Lejnieku" mājās šo 100. dienas nosacījumu vienmēr ievēroja. Bija gadi, kad zeme jau bija iesilusi un šīs tradīcijas piekopšana izdevās itin viegli," reiz portālam "Māja&Dārzs" par zirņu sēšanas tradīcijām stāstījusi "Zutiņu" saimniece Rūta Beirote, "tomēr atceros gadus, kad uz to brīdi vēl valdīja krietns aukstums un zirņu sēšana izvērtās par īstu izturības pārbaudījumu. "Aizej, atnes, uzsegsim plēvīti!" tā omīte noteica, sūtīdama mani uz šķūni."

Iemeslus tam, kāpēc zirņus būtu jāsēj gada simtajā dienā, "Zutiņu" saimniece min četrus:

  • jo tā ir mūsu senču piekopta tradīcija, un viņi jau nu gan zināja, ko dara;
  • jo tā ir lieliska iespēja tikt pie gataviem zirņiem daudz ātrāk nekā citiem;
  • jo zirņi tiešām nebūs tik tārpaini kā vēlāk sētie – ap to ziedēšanas laiku visi kukaiņi vēl nebūs attīstījušies un tīri fiziski nepaspēs sadēt oliņas;
  • jo zeme vēl mitra, un tieši mitrums ir vajadzīgs, lai zirnis labi piebriestu un ātri izdzītu asnus.

Rūtas Beirotes padomus, kā sēt un audzēt zirņus, lai būtu gaidāma varena raža, lasi šajā rakstā. Savukārt ar citiem knifiem un padomiem vari iepazīties rakstos zemāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!