Foto: F64
Līdz ar pirmajām siltajām pavasara dienām jāsteidz padarīt nepagūtie dārza darbi un kopā ar tiem jāpagūst arī šajās dienās paredzētais pēc dārza darba kalendāra.

28.–30. marts

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Sēj dēstiem salātus, garšaugus, kolrābjus, kāpostus. Laiks sēt arī dziedniecības kumelītes, baldriānus, asinszāles, taču šo augu sēklas nedrīkst ierušināt augsnē. Vēl var pagūt iesēt rabarberus un sparģeļus. Laista un mazgā telpaugus; ja nepieciešams, tos pārstāda. Nolīdzina zālienos ziemā radušos bojājumus un piesēj tukšumus ar piemērotu sēklu maisījumu. Mēslo un kaļķo zālienus. Apgriež dzīvžogus. Stāda mežu.

31. marts

Foto: LETA

Augļu diena. Piķē vai pārstāda tomātu, piparu, baklažānu, fizāļu dēstus. Apkopj zemeņu dobes, novācot brūnās, sausās lapas un arī kādu nevietā augošu stādiņu vai stīgu, uzrušina augsni. Sakopj krūmogulājus, izgriež novecojušos un nokaltušos zarus. Sakopj avenājus, izgriež vājos un bojātos dzinumus. Veido vainagus augļu kokiem. Dod augļu kokiem un ogulājiem papildmēslojumu. Ja laika apstākļi ļauj, rušina apdobes.

1. aprīlis

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Sakopj teritoriju. Šķiro un liek diedzēties sēklas kartupeļus. Nogriež un novāc ziemciešu pērnos lakstus, uzirdina augsni ap augiem. Iespējami dziļi uzirdina zālienu un nokasa sūnu. Ja kādā sētmalē uzdīgušas vai atjaunojušās strutenes, tās ar kaplīti izkaplē un ierok zemē. Strutenes ir vērtīgs ārstniecības augs, bet siltumnīcu tuvumā nav pieļaujams, jo uz tā pārziemo baltblusiņas, kas ar laiku pāriet uz tomātiem vai gurķiem. Sagatavo plēves siltumnīcas augu sēšanai un stādīšanai.

2.–3. aprīlis

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Ja dārzā ir piemērota, saules apspīdēta vieta, sēj redīsus, sīpolus stādiem, pastinakus, melnsaknes un burkānus agrai ražai. Redīsu sēklas pirms sēšanas izmērcē vājā kumelīšu vai pelašķu tējā, bet pazīstamais dārzkopības speciālists Ēvalds Indriksons kādreiz ieteica burkānu sēklas vispirms mērcēt 5% borskābes šķīdumā. Burkānu dobes malā var iesēt koriandru, vēlāk blakus iestādīt zemās samtenes. Šie augi ar savu smaržu atbaida burkānu mušu. Veido un klāj dārza celiņus, ierok sētām stabus, planē nogāzes un nolīdzina ziemā radušos negludumus. Mēslo zālienus un ilggadīgos stādījumus.

4. aprīlis

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Apgriež vasarā ziedošos dekoratīvos krūmus, piepucē skujeņus. Mēslo sīpolpuķes un agrās ziemcietes. Šķiro un gatavo stādīšanai gladiolu, galtoniju, frēziju un citus sīpolus. Ievāc tējām bērzu, apšu un priežu pumpurus, brūkleņu lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!