Foto: Shutterstock
Augusts šogad mūs lutina ar saules siltumu, tāpēc dārzā un pagalmā steidz ziedēt neuzziedētais un augt viss, kas šajā sezonā aktuāls. Iepazīsties ar dārza darbu kalendāru, kurā ietilpst darāmo darbu saraksts sakņu un augļu dārzā, ziedu dobēs un arī siltumnīcās.

10. augusts. Rīta pusē sakņu diena, pēcpusdienā ziedu diena.

Retina burkānus. Lielākos izrauj ēšanai, bet atlikušajiem pierauš augsni, lai tiem nepaliktu zaļas "pierītes". Pēcpusdienā var pārstādīt pavasara pusē ziedošas ziemcietes. Vāc ziedošus ārstniecības augus. Vāc pusgatavās krešu sēklas garšaugu etiķim.

11.–12. augusts. Ziedu dienas.

Foto: Privātais arhīvs

Pārstāda lilijas. Tās der pārstādīt, ja vienā vietā augušas jau trīs gadus. Liliju pavairošanai izmanto labāko un veselīgāko lielo sīpolu ārējās zvīņas vai vēl vienkāršāk – mazos vairsīpoliņus. Pārstādot liliju sīpolus, tiem nedrīkst iekaltēt saknes. Sakopj puķu dobes, nogriež vecos ziedus, sēklaizmetņus, kā arī vecos un izstīdzējušos dzinumus. Mēslo puķes, kuras aug podos un kastēs. Ievāc sēklas, lasa ārstniecības augus. Griež materiālus floristikas darinājumiem. Pārstāda peonijas, īrisus un citas vasaras sākumā ziedošās ziemcietes. Dobēs sēj atraitnītes nākamajam pavasarim. Cērp dzīvžogus.

13. augusts. Lapu diena.

Foto: Shutterstock

Ievāc tīruma kosas dzinumus, kas noderēs augu mēslošanai un arī pašu veselībai. Kultūraugus, kurus apdraud sēņu slimības, šajā dienā var profilaktiski nomiglot ar kosas novārījumu, vēlāk to atkārto. Ja redzamas slimības pazīmes, miglot ar kosu jau ir par vēlu. Podiņos pārstāda garšaugus, piemēram, baziliku un timiānu, lai vēlāk rudenī tos turpinātu audzēt virtuvē uz palodzes. Lai baziliku varētu ilgāk izmantot, tam norauj ziedu aizmetņus, jo ziedoša bazilika lapas kļūst rūgtas. Sēj zālienu, stāda lakšus, maurlokus un citus ziemas sīpolus. Dala un pārstāda rabarberus. Rudens ražai sēj dilles, rukolu, mizunu un endīvijas. Novāktajās dobēs zaļmēslojumam var iesēt baltās sinepes, eļļas rutkus, vīķus, zirņus vai pupas. Laista augus.

14. augusts. Sēšanai un stādīšanai ne pārāk labvēlīga diena.

Foto: Scanpix

Mēness tikpat kā nav redzams, jo tas pāriet no pēdējā ceturkšņa uz jauna Mēness fāzi. Šajā laikā ne tikai tautas novērojumi, bet arī nopietnu zinātnieku veiktie izmēģinājumi liecina, ka augu augšana un attīstība ir pavājināta. Tāpēc šajā laikā neko neiesaka ne sēt, ne stādīt, taču var veikt augu aizsardzības pasākumus. Ar Bordo šķīdumu vai citiem bioloģiskajos dārzos pieņemamiem līdzekļiem mēģina ierobežot augu slimības, kas, tuvojoties rudenim, cenšas pieņemties spēkā. Ravē, apgriež krūmus. Appļauj nezāles, apstrādā augsni vietās, kur daudz nezāļu.

15.–16. augusts. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Stāda zemenes un avenes. Novāc gurķus, tomātus, sviesta pupiņas un agro šķirņu augļus. Vāra ievārījumus, konservē. Vīnogas vēl tikai gatavojas, taču ir pēdējais laiks vīnogulāju zaros iekarināt pudeles ar rūgstošu šķidrumu, lai pievilinātu vīnogu saldumu kārojošās lapsenes, kas šķidrumā aizies bojā. Zemenes mēslo ar kompostu, nogriež no jauna izaugušās stīgas. Stāda jaunās zemenes.

17. augusts. Rīta pusē augļu diena, pēcpusdienā sakņu diena.

Foto: Shutterstock

Turpina vākt vasaras šķirņu augļus. Pagrabā uzglabāšanai liek tikai pilnīgi veselus, neiedauzītus, slimību un kaitēkļu neskartus. Kastēm jābūt viegli sasniedzamām, jo vasaras šķirnēm ir diezgan īss glabāšanas laiks. Pēcpusdienā rok kartupeļus. Ja to vēl nedara, vismaz jānopļauj lakstu puves skartie laksti un nekavējoties jāaizvāc no lauka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!