Foto: Shutterstock
Šajā jūlija nedēļā dārzā jāpagūst puķēm apgriezt pārziedējušās ziedkopas un sēklaizmetņus, kopt siltumnīcā augošos augus, saglabāt ziemai zaļumus, novākt gatavo gurķu ražu un izravēt zemeņu dobes.

11.–12. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Rok agros kartupeļus. Ja vēl nesteidzas, 10–14 dienu pirms rakšanas kartupeļiem nopļauj lakstus, lai nepaspētu attīstīties lakstu puve. Sēj rudens šķirņu redīsus. Pavairo augus ar nobriedušiem spraudeņiem. Sakārto komposta kaudzes.

13.–14. jūlijs

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Puķēm apgriež pārziedējušās ziedkopas un sēklaizmetņus, ja vien nav plānots iegūt sēklas. Dienas piemērotas arī sēklu vākšanai, ja konkrētajiem augiem tās nogatavojušās. Ievāc viengadīgo magoņu sēklas. Pārstāda lielziedu īrisus. Rozēm nogriež noziedējušos ziedus, izgriež mežeņus.

Apskata dālijas, izbrāķē un iznīcina tās, kuras ir mazāka auguma vai uz kuru lapām redzami gaiši dzelteni mozaīkas veida plankumi. Šādus simptomus ierosina vīrusi, tāpēc saslimšana gandrīz nav ārstējama un jārūpējas, lai neinficētos citi augi. Sēj atraitnītes, uzpirkstenes un pārējās divgadīgās puķes. Pārstāda narcises. Ar spraudeņiem pavairo ziedošos augus. No ārstniecības augiem vāc vēl mežmalās ziedošās kazrozes, vīgriezes, raudenes. Griež zarus pirtsslotām, materiālus floristikas darbiem.

15.–17. jūlijs

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Laista augus, ja nepieciešams. Pļauj zālienus, apgriež dzīvžogus. Sēj jaunus zālienus. Lai varētu ilgāk ievākt bazilika lapas, tam izlauž ziedkopas. Sasaldē ziemai dilles. Sēj dilles, rukolu, salātus. Platībās, kur raža jau novākta, zaļmēslojumam sēj baltās sinepes vai eļļas rutkus.

18. jūlijs

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Kopj tomātus, gurķus, kabačus un vāc ražu. Tomātiem apgriež lapas, atsedzot ķekarus, pietin augus pie balstiem, izlauž pazarītes, kā arī normē ražu un īsina galotnes, izvērtējot, cik daudz augļu augs spēs nogatavināt. Gurķus lasa katru otro dienu, arī nepārauguši kabači ir gardāki, bet tomātiem ļauj nogatavoties pie krūma.

Ravē zemenes, apgriež stīgas, bet lapas nogriež tikai tiem augiem, kuriem redzamas slimības pazīmes. Visām zemenēm nogriezt lapas jau ir par vēlu, un patiesībā labāk ir tās negriezt. Lasa un pārstrādā jāņogas, upenes, ērkšķogas. Vāc ķiršus un vienlaikus veido kokiem vainagu. Ievāc ķimeņu sēklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!