Foto: Shutterstock
Dārzā darāmie dārzi oktobra otrajā nedēļā - tulpju stādīšana, ražas novākšana, augļu koku kopšana, lapu grābšana un citu ne mazāk svarīgu pienākumu pildīšana.


12. oktobris

Foto: Shutterstock

Sakņu diena. Priekšpusdienā vāc melnos rutkus, mārrutkus, topinambūrus, melnsaknes, sakņu selerijas, burkānus. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Aprok augļu koku un ogulāju apdobes. Augsnē iestrādā kūtsmēslus un kompostu. Mēslo ilggadīgos stādījumus. Pārstāda telpaugus. Vakarpusē stādīšanu gan labāk piebremzēt.

13. oktobris

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai ne pārāk labvēlīga ir dienas pirmā puse. Apstrādā un mēslo augsni. Sakārto dārzu, pēc augļu novākšanas kokiem noņem balstus, izravē nezāles, kas vēl steidz nogatavināt sēklas. Ja nepieciešams iestādīt, piemēram, ziemas ķiplokus un sīpolus vai ko citu, to labāk darīt vēlā pēcpusdienā, kad ir sakņu diena.

14. oktobris

Sakņu diena. Novāc dārzā palikušos sakņaugus. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus, arī tulpes. Aprok augļu koku un ogulāju apdobes, augsnes virskārtā iestrādā kompostu. Stāda dekoratīvos krūmus un dzīvžogus. Pārstāda telpaugus.

15. oktobris

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Stāda pavasara sīpolpuķes – tulpes, narcises, hiacintes, arī lilijas. Novāc gladiolu, galtoniju un monbrēciju sīpolus. Norok dāliju gumus. Rozēm noņem lapas ar melniem plankumiem, savāc arī tās, kas jau nokritušas uz augsnes, jo slimību izraisošās sēņu sporas var pārziemot. Peonijām un flokšiem apgriež lapas; ja uz tām nav slimības pazīmju, lapas atstāj, lai nosedz augsni ap ceriem. Apgriež arī citas noziedējušās ziemcietes. Vāc krešu sēklas (tās glabā aukstumā), asteru, samteņu, malvu un citu puķu sēklas, noziedējušos augus liek kompostā. Sarūpē materiālus floristikas darbiem.

16.–18. oktobris

Lapu dienas. Zālienos nogrābj lapas. Laista telpaugus. Rok ārstniecības augu – baldriāna, ālantes, pienenes, cigoriņa u.c. – saknes. Vāc galviņkāpostus, puravus un selerijas. Stāda kokus un krūmus. Novāktajās dobēs zaļmēslojumam vēl var iesēt rudzus.

19. oktobris

Augļu diena. Novāc vēl palikušos ziemas šķirņu ābolus un bumbierus. Lasa dzērvenes, vilkābeļu auglīšus un mežrožu paaugļus. Skābē kāpostus. Konservē, kaltē, spiež sulas, gatavo ievārījumus no augļiem un dārzeņiem, kas nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai. Šķiro un noliek glabāties augu sēklas. Vēl var stādīt augļu kokus un ogulājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!