Lai arī augusts pamazām tuvojas noslēgumam, tas nebūt nenozīmē, ka arī dārza darbi iztrūktu. Joprojām viss zied un zeļ, arī siltumnīcās un sakņu dārzā viss sparīgi aug, tāpēc jāpagūst izdarīt viss, lai raža būtu bagātīga un daiļdārzs turpinātu priecēt acu skatienus.

17. augusts. Rīta pusē augļu diena, pēcpusdienā sakņu diena.

Katru dienu nolasa kritušos ābolus. Pieliek balstus augļu kokiem, ja tas vēl nav izdarīts. Apkopj vīnogulājus. Iepriekšējās nedēļās valdīja karstums, tāpēc dažas vīnogulāju šķirnes spēcīgi skārusi miltrasa, īpaši tad, ja tās aug pie ēkas dienvidu vai dienvidaustrumu sienas. Tagad, kad vīnogas jau gandrīz nogatavojušās, miglot par vēlu. Iespējams, skābumu mīlošo miltrasas sēni var ierobežot, vīnogulājus nomiglojot ar sodas šķīdumu.

Pēcpusdienā apkopj kāļus, rutkus, bietes un burkānus. Sēj rudens šķirņu redīsus un, ja nepieciešams, arī jaunu zālienu. Stāda podos augušos dekoratīvo krūmu un koku stādus. Apstrādā augsni rudens sējumiem un stādījumiem. Pārjauc komposta kaudzi.

18. augusts. Ziedu diena.

Foto: Shutterstock

Pārstāda noziedējušās ziemcietes, paliekošā vietā iestāda divgadīgo puķu jaunos stādiņus. Vāc puķu sēklas un sakopj stādījumus. Apgriež noziedējušās ziedkopas un sēklaizmetņus. Mēslo vasaras puķes, kuras aug kastēs un podos.

19. augusts. Dārza darbiem nelabvēlīga diena.

Foto: Shutterstock

Appļauj nezāles. Nogriež ceriņu, ķiršu un citu koku un krūmu nevajadzīgās atvases.

20. augusts. Sakņu diena.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Apkopj sakņaugus. Novāc ķiplokus un sīpolus, apžāvē saulē. Kartupeļiem vismaz nedēļu pirms rakšanas nopļauj un no lauka novāc lakstus. Apstrādā augsni un sakārto komposta kaudzes. Steidz sēt rudens šķirņu redīsus, lai tie vēl paspētu izaugt. Stāda podos augušos dekoratīvos kokus un krūmus, sēj zālienu. Pārstāda istabas augus.

21.–22. augusts. Ziedu dienas.

Foto: DELFI

Visu uzmanību velta puķēm. Veic parasto kopšanu, kā arī pārveido dobes, ja tas nepieciešams. Dala un pārstāda noziedējušās ziemcietes, papildina apstādījumus ar jauniem augiem, kas auguši podos. Ir pēdējais brīdis sēt atraitnītes. Griež materiālus floristikas kompozīcijām un vāc sezonas ārstniecības augus. Ja augsne ir pietiekami mitra un laiks nav karsts, pievakarē stāda zemenes. Pirms tam augsnē iestrādā Trihodermīnu, kas jaunajiem stādiņiem palīdzēs iesakņoties un pasargās no slimībām. Rozes un noziedējušās ziemcietes mēslo ar pelniem, to dara uzmanīgi, lai augus neapdedzinātu.

23.–24. augusts. Lapu dienas.

Foto: Shutterstock

Laista visus stādījumus, kur vien nepieciešams. Plēves siltumnīcās sēj salātus un garšaugus vēlai rudens ražai. Dala un pārstāda maurlokus, nokaru sīpolus un citas ziemcietīgo sīpolu sugas, ko audzē lokiem. Vēl nav par vēlu iesēt skābenes nākamā gada ražai. Appļauj zālienus un sēj tos no jauna, ja ir tāda vajadzība. Dobēs, kur raža novākta, zaļmēslojumam iesēj baltās sinepes, eļļas rutkus, rudzus vai vīķus. Ievāc un sakaltē kosu lakstus, kas noderēs augu aizsardzībai pret slimībām. Vāc un kaltē pētersīļu, seleriju un citu garšaugu zaļās daļas. Pārstāda podiņos vai kastītē garšaugus, kurus, sākoties rudens aukstumam, gribēsiet ienest telpās un paaudzēt virtuvē uz palodzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!