Foto: Shutterstock
Pēc garajām un tveicīgajām brīvdienām dārza darbu pienākumi nekur nav pazuduši – arī šajā nedēļā čakli jārušinās dobēs un siltumnīcās, lai apkoptu ne tikai ziedus, bet arī tomātu stādus. Tāpat atvēli sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīgās dienas zāļu vircas pagatavošanai, kas noderēs gurķu, ķirbju un tomātu mēslošanai.

27. jūnijs

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Laista un mēslo augus. Pļauj zālienus, apgriež skrajus dzīvžogus. Sēj salātus, spinātus, dilles un rukolu rudens ražai un skābenes nākamajam gadam. Rabarberus, izņemot jaunākos, sulīgākos dzinumus, beidz izmantot ziemas krājumiem. Tukšajās dobēs sēj zaļmēslojuma augus.

28. jūnijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīga diena. Apkaro nezāles. Klāj mulču uz dobēm. Rok stabus, taisa sētas un citas dārza būves.

Recepte zāļu vircai. Vāc nātres (nedrīkst būt ziedošas!), tauksaknes, strutenes un citas nezāles, tās aplej ar lietus ūdeni un raudzē. Aptuveni pēc 10–14 dienām, kad virca gatava, ar to mēslo gurķus un citus ķirbjaugus, tomātus, piparus, kā arī zemenes pēc ogu novākšanas.

29.–30. jūnijs

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Apkopj siltumnīcā augošos tomātus un gurķus: piesien, pietin, izlauž pazarītes un sānvasas. Ja nepieciešams, augus mēslo. Lasa ogas un gatavo tās uzglabāšanai. Veido vainagus ķiršiem, izgriežot vai saīsinot zarus, vāc ogas. Veido vīnogulājus, izlauž liekos un saīsina pamata dzinumus. Apgriež dzīvžogus. Izlauž vai izgriež augļu kokiem ūdenszarus.

1. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīga diena. Apkaro nezāles un kaitēkļus, noklāj dobes ar mulču, nostiprina nogāzes. Klāj celiņus, rok stabus un taisa sētu, krāso dārza būves. Gatavo nezāļu vircu, pārjauc kompostu, apgriež dzīvžogu un ravē dārzu.

2. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sakņu diena. Sēj rutkus un rudens šķirņu redīsus. Atrauš augsni no sakņu selerijām un noplūc sānsaknes, mēslo. Norok tulpju sīpolus. Sakārto komposta kaudzes. Novāc agros kartupeļus un burkānus.

3. jūlijs

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Novākto sīpolpuķu vietā stāda vasaras puķes. Dala un pārstāda īrisus. Nogriež augiem vecās ziedkopas un sēklaizmetņus. Klāj mulču. Pavairo ar spraudeņiem ziedošos augus. Vāc ārstniecības augus, griež zarus un sien pirtsslotas. Lasa ogas un gatavo ievārījumus.

4. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīga diena. Rušina un ravē stādījumus. Apkaro kaitēkļus, ja tādi parādījušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!