Aprīlim iesākoties, dārza darbiem jāatvēl arvien vairāk laika. Ziemciešu mēslošana, augsnes apstrādāšana, augļu koku potēšana, zirņu sēšana un citi dārza darbi arvien pietuvina ziedošajam pavasarim.

4.–5. aprīlis

Ziedu dienas. Apgriež vasarā ziedošos dekoratīvos krūmus, piepucē skujeņus. Mēslo sīpolpuķes un agrās ziemcietes. Šķiro un gatavo stādīšanai gladiolu, galtoniju, frēziju un citus puķu sīpolus un gumus. Ievāc tējām bērzu, apšu un priežu pumpurus, brūkleņu lapas, māllēpju ziedus. Novāc vēl palikušo piesegumu no sala jutīgajiem augiem. Apgriež apsalušos rožu zarus, bet piesegumu pie ceriem vēl saglabā.

6.–7. aprīlis

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgas dienas. Novāc nevietā augošus kokus un krūmus, nogrābj lapas. Apstrādā augsni vietās, kur daudz nezāļu, uzrušina virskārtu zālienam, kuru pārņēmusi sūna, mēslo to. Sakārto un nostiprina sētu, ierok stabus. Ja nelīst un nepūš stiprs vējš, apstrādā augļu kokus ar Bordo šķīdumu slimību ierobežošanai.

8.–9. aprīlis

Augļu dienas. Potē augļu kokus. Stāda augļu kokus un ogulājus, ja vieta un stādi sagatavoti. Attīra augļu koku stumbrus no ķērpjiem un sūnām, apstrādā ar mālu kūtsmēslu emulsiju (recepte M. Kilēvicas grāmatā "Praktiskā augu aizsardzība", 2015. "Sējas un Ražas Avīzes" 14. nedēļā).

Irdina, ravē un sakārto zemeņu dobes. Zemenēm, tāpat ogulājiem un jaunajiem augļu kociņiem, dod fosfora un kālija mēslojumu. Bioloģiskie audzētāji izmanto kompostu, pelnus, atšķaidītu vircu, no rudens saglabāto nātru vircu, noder arī zemeņu apsmidzināšana ar kosas novārījumu.

9. aprīlī – gada 100. dienā – sēj zirņus. Šajā dienā sētie zirņi nebūs tārpaini. Bet salcietīgāki ir zirņi ar apaļām, gludām sēklām.

10.–11. aprīlis

Sakņu dienas. Sakārto un pārjauc komposta kaudzes. Veic augsnes apstrādi. Stāda kokus un krūmus. Sēj pastinakus un melnsaknes, auzu saknes, kā arī burkānus un redīsus agrai ražai. Sagatavo kartupeļu sēklu – šķiro, liek bumbuļus diedzēties un apzaļoties. Var iestādīt kartupeļus agrai ražai, ja augsne apžuvusi un kaut cik iesilusi. Jānovērtē iespēja agro stādījumu pasargāt no salnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!