Augustā dārza darbi nebeidz rimties – jāvāc ogu raža, jānokniebj noziedējušie rožu ziedi, jāapkopj sakņu dārzs, jāsēj dilles rudens ražai un jāapgriež dzīvžogus. Kad un ko vislabāk darīt, uzzini dārza darbu kalendārā.

8.–9. augusts

Sakņu dienas. Sēj zālienu. Stāda kokus un krūmus no konteineriem, kā arī zemenes un avenes. Pavairo augus ar spraudeņiem. Vāc agros un vidēji agros kartupeļus. Novāc ziemas ķiplokus un sīpolus. Gatavo kompostu.

10.–11. augusts

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Ievāc puķu sēklas. Sēj atraitnītes. Dala un pārstāda īrisus. Apgriež sēklaizmetņus ziemcietēm un vasaras puķēm. Griež sausziedes ziemas kompozīcijām un mētras tējām. Rozēm un lilijām novāc noziedējušos ziedus, vēlams augus atkārtoti miglot ar kosu tēju, bet, ja uz lapām jau ir slimību pazīmes, bojātās lapas likvidē un augus miglo ar Bordo šķīdumu.

11. augusta pēcpusdienā sēj dilles, arī skābenes.

Podiņā vai kastītē sēj baziliku audzēšanai rudens periodā uz palodzes. Augošam bazilikam izlauž ziedēt sākušās galotnes, lai ilgāk varētu vākt lapas.

12.–13. augusts

Lapu dienas. Sēj zaļmēslojuma augus – baltās sinepes, eļļas rutkus, vasaras vīķus, zirņus, pupas, facēliju. Laiks dalīt un pārstādīt maurlokus, rabarberus, nokaru sīpolu cerus. Sēj lakšus, bet siltumnīcās – dilles rudens ražai. Ja nepieciešams iekārtot zālienus, sēj stiebrzāles sagatavotajos laukumos. Ievāc zālāju, salātu un ārstniecības augu sēklas. Apgriež dzīvžogus un laista augus.

14.–15. augusts

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Novāc plūmes, agro šķirņu ābolus un bumbierus, lasa ogas. Vāra ievārījumus, spiež sulas, gatavo augļus kaltēšanai. Novāc gurķus, tomātus, kabačus, tos konservē, skābē, marinē. Labākos tomātus atliek sēklai. Der tikai šķirņu tomāti, jo no hibrīdiem sēklas nevāc. Novāc gatavos zirņus un pupas, labāko daļu atliek sēklai. Aco augļu kokus, stāda zemenes un avenes.

Izgriež aveņu divgadīgos dzinumus, normē arī jaunos dzinumus, bet veselīgākajiem dzinumiem saīsina galotnes. Vakaros stāda zemenes. Vīnogulājiem papildus piesien nolīkušos zarus ar ogām, paretina lapas vai dzinumus, kas pārāk noēno ogu ķekarus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!