Foto: Shutterstock
Šķiet, vēl tikko tikai atvadījāmies no vasaras, un nu jau novembris ir klāt, kas šogad jo īpaši krāsaini iesācies, ar pēdējām zeltītajām lapām uz zemes, kas noteikti steigšus jāsagrābj. Galvenajiem āra darbiem dārzā jābūt pabeigtiem līdz Mārtiņiem – 10. novembrim. Šonedēļ lemjot stādīt kādu augu, svarīgi, lai mitrums, kā arī gaisa un augsnes temperatūra būtu piemēroti veicamajam darbam.

2. novembris. Ziedu diena.

Ziedu diena rīta pusē, vēlāk lapu diena. Sakārto ziemai puķu dobes, iestāda pavasara sīpolpuķes. Pēcpusdienā, ja vien iespējams, laista skujeņus un rododendrus, lai tie labāk sagatavotos ziemošanai pēc sausā rudens.

3. novembris. Lapu diena.

Foto: Shutterstock

Laista telpaugus, arī rododendru un dekoratīvo skujeņu stādījumus. Zaļumiem podos stāda sīkās pētersīļu un seleriju saknes. Liek diedzēties sīpolus lokiem. Siltumnīcās augsnes uzlabošanai sēj rudzus zaļmēslojumam.

4.-6. novembris. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Vāra ievārījumus, konservē. Sakārto ievākto sēklu krājumus. Veciem augļu kokiem noberž un savāc sasprēgājušo mizu ar ķērpjiem. Kaļķo augļu koku stumbrus.

Ja labs laiks, stāda un pārstāda augus – ābelītes, lielaugļu krūmcidonijas, rudens avenes. Noražojušās rudens avenes apgriež līdz zemei. Kaut gan ir dilstošs Mēness, tomēr visu nedēļu tas ir arī lejupejošs, tāpēc kociņi un krūmi labi iesakņosies. Apgriež vīnogulājus. Sagatavo vīnogulāju spraudeņus un/vai potzarus. Savāc nogrieztos zarus un nobirušās lapas. Noņem balstus un dzinumus pieliec pie zemes. Vēlams vīnogulājus un augsni ap tiem nomiglot ar Bordo šķidrumu vai dzelzs vitriolu. Jaunākiem augiem jāgatavo piesegums.

7. - 9. novembris. Sakņu dienas.

Jārīkojas pēc laika apstākļiem – ja zemi neklāj sniegs un tā nav sasalusi, mēslo un apstrādā augsni. Ierok stabus un nostiprina sētas. Gatavo kompostu no lapām, augu atliekām, pelniem un cita organiskā materiāla. Sakrautajām komposta kaudzēm uzber lapas vai salmus, lai kaudzē ilgāk saglabātos siltums. Ja nepieciešams, kaļķo augsni. Vēl var paspēt iestādīt ziemas ķiplokus un sīpolus, šim darbam labvēlīga nav tikai sestdienas pēcpusdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!