Foto: Shutterstock
Augusta pirmo nedēļu sākam ar ravēšanu, kas nedaudz atstāta novārtā. Pie reizes var sasēt lapu salātus baudīšanai vasaras noslēgumā, atceroties novākt gurķus, kabačus un tomātus, avenes un kazenes. Bet uz nedēļas beigām sāksies rūpes par jauno ābolu ražu, izķerot kaitēkļus. Dārza darbu karstumā nedrīkst aizmirst arī par krājumu gatavošanu ziemai!

3. augusts

Foto: Shutterstock

Rīta pusē ziedu diena, vēlāk lapu diena. Ravē puķu dobes, kurām kādu laiku nav veltīta uzmanība. Starp nezālēm droši vien var pamanīt sadīgušās malvas, divgadīgo naktssveču, uzpirksteņu, studentu neļķu un citu puķu sējeņus. Tos var pārstādīt piemērotās vietās. Jāizgriež ceriņu un spireju noziedējušās ziedkopas. Priekšpusdienā ievāc puķu sēklas un sezonas ārstniecības augus. Vasaras puķēm izkniebj sēklaizmetņus un apgriež noziedējušos dzinumus. Arī rozēm un ziemcietēm nogriež vecos ziedus un bojātās lapas. Pļauj zālienus un apgriež dzīvžogus.

4.–5. augusts

Foto: Shutterstock
rukolu, mizunu un lapu sinepes. Var sēt jaunu zālienu. Vietās, kur raža novākta, zaļmēslojumam iesēj baltās sinepes, eļļas rutkus, rudzus vai vīķus. Izaugušo masu rudenī varēs iestrādāt augsnē. Appļauj zālienus. Laista un mēslo puķes. Var pārstādīt balzama biškrēsliņus un piparmētras. Paretinot citronliānas dzinumus, no tiem var gatavot uzmundrinošu tēju, kas nedaudz paaugstina asinsspiedienu.

6. augusts

Foto: Shutterstock

Rīta pusē lapu diena, vēlāk augļu diena. Priekšpusdienā laista un mēslo augus. Pēcpusdienā, ja nelīst lietus, lasa ogas un ievāc sēklas. Novāc gurķus, kabačus un tomātus. Vāra ievārījumus, konservē.

7. augusts

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Lasa ogas, novāc agro šķirņu plūmes, tomātus, sviesta pupiņas, kabačus un zaļos zirnīšus. Centīgi ražo gurķi, tie jāvāc katru otro dienu tāpat kā avenes un kazenes, lai ogas nepārgatavotos. Ražu gatavo uzglabāšanai, skābē, konservē, spiež sulas, kaltē, liek saldētavā. Pašlaik galvenais ir vākt ražu, taču jau ir laiks stādīt jaunās zemenes un sakārtot avenājus, izgriežot noražojušos dzinumus. Tomātiem kārtējo reizi izlauž pazarītes un novāc bojātās lapas.

Jāapskata ābeles, iespējams, ka zariem nepieciešami balsti. Vēl nav par vēlu veidot ķiršu vainagus. Vācot lauku jeb cūku pupu pākstis vārīšanai, jāpievērš uzmanība iespējamām augu slimībām – rūsai un lapu plankumainībai, kas šogad novērotas lielajos zemnieku pupu laukos. Ja šķiet, ka laputu savairojies pārāk daudz, var nokniebt un iznīcināt to apsēstās pupu galotnes.

8.–9. augusts

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Apstrādā augsni. Novāc agros kartupeļus, burkānus un bietes īslaicīgai uzglabāšanai, kā arī ziemas ķiplokus un sīpolus. Stāda kokus un krūmus (konteinerstādus). Kopjot dārzu un novācot ražu, uzkrājušās augu atliekas liek kompostā, bet vecās kaudzes pārjauc. Pēdējais laiks aplikt ķeramās jostas ābeļu stumbriem, lai noķertu ābolu tinēja kāpurus.

Vidēji vēlie un vēlie kartupeļi vēl turpina augt, bet der pārstaigāt kartupeļu lauku. Jāizvāc aizdomīgie, kroplie augi, lai neizplatītos slimības. Kolorādo vaboles parasti izvēlas lielus kartupeļu laukus, bet mazos īpaši neievēro. Jau var nogaršot jaunos topinambūru bumbuļus, izraujot tos, kas aug nevēlamās vietās. Eksotikas cienītāji var pamēģināt naktssveču koši rozā viengadīgās saknes.

10. augusts

Foto: Shutterstock

Rīta pusē sakņu diena, pēcpusdienā ziedu diena. Pēcpusdienā vāc biškrēsliņu ziedus. Rūgtā tēja izdzen zarnu parazītus, veicina aknu darbību. Kaltētie ziedi noderēs arī drēbju skapī pret kodēm. Vāc pusgatavas krešu sēklas garšaugu etiķim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!