Ar katru dienu dārzā aizvien vairāk darba - jāsēj, jāstāda, jāmēslo, jāapgriež, jāgrābj, jārok... Šonedēļ jau gada simtā diena, pēc seniem ticējumiem šajā dienā sēj zirņus!

7. aprīlī mēslo ziemcietes, sīpolpuķes. Var izvēlēties kādu no veikalos piedāvātajiem bioloģiskajiem mēslojumiem, var izmantot pašu gatavotu sadalījušos kompostu, tāpat nātru vai nezāļu vircu, kas saglabāta no iepriekšējā gada. Tomēr vispirms vienmēr rūpīgi jāizvērtē dārza augsnes īpašības un dažādu kultūraugu atšķirīgās prasības pēc barības vielām. Ja laiks ir apmācies, rozēm pamazām jau var noņemt ziemas segumu.

8., 9. aprīlī sēj kāpostaugus dēstiem. Segtajās platībās sēj salātus, dilles, spinātus lapu un kātu selerijas, dobēs – lapu pētersīļus, skābenes. Ierīko jaunus zālienus un pielabo vecos. Var sadalīt un pavairot rabarberu cerus. Vecākiem augiem atdala malējos pumpurus (vismaz vienu) un saknes, stāda auglīgā, labi mēslotā zemē. Ēnainās vietās, piemēram, mājas ziemeļu pusē, šajā laikā var stādīt papardes (tām patīk augt mitrā meža augsnē).

10., 11., 12. aprīlī piķē un pārstāda tomātu, arī paprikas dēstus. Apkurināmās siltumnīcās stāda gurķus un tomātus. Sēj arbūzus un melones. Pēc tautas ticējumiem, gada simtajā dienā, tātad 10. aprīlī, jāsēj zirņi – tad tie nebūšot tārpaini. Vieglā, smilšainā, nedaudz iesilušā augsnē varētu sēt zaļos zirnīšus, arī cūku pupas agrai ražai, bet vēsākā – pelēkos zirņus. Apsildāmās telpās var mēģināt apsakņot vīnogu spraudeņus.

13., 14. aprīlī apstrādā augsni. Sēj redīsus, burkānus, pastinakus, melnsaknes, sīpolus, agrai ražai – arī galda bietes. Rušina augsni ziemas ķiploku, sīpolu, skābeņu un rabarberu dobēs. Mulčē augsni ap dekoratīvajiem skuju kokaugiem, mulčas kārta noderētu arī sakoptiem aveņu un kazeņu stādījumiem. Iznes no pagraba diedzēšanai kartupeļus, ko paredzēts stādīt maija beigās. Ja augsne pietiekami apžuvusi, var stādīt mārrutkus un topinambūrus. Ierīkojot stādījumu jaunā vietā, iepriekšējā vēlreiz rūpīgi jāiztīra no šo augu sakneņiem un bumbuļiem, jo tie aug kā nezāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!