Foto: Shutterstock
Šopavasar laika apstākļi nav lutinājuši, daudzviet iekavējusies sēšana un stādīšana, tādēļ jāsteidz paveikt nepadarīto.

19., 20. maijā turpina stādīt kartupeļus, vēl var iesēt bietes un rāceņus, bet agri sētie burkāni jau retināmi. Ja vēlas, var sēt arī redīsus, taču tagad der tikai tādas šķirnes, kas vasarā, garās dienas periodā, neizzied. Ravē un rušina sējumus un stādījumus. Apstrādā augsni. Ja nepieciešams, dod augiem papildmēslojumu. Stāda sīpolus un sakņu selerijas. Pēdējais laiks likt zemē vasaras ķiplokus. Labvēlīgas dienas dārzu, parku un pagalmu labiekārtošanai, celiņu ieklāšanai, nogāžu nostiprināšanai, stabu ierakšanai žogiem un āra būvēm.

21. maijā rīta pusē vēl darbojas ar sakņaugu sējumiem, cenšoties novērst, piemēram, spradžu parādīšanos kāpostu un kāļu dobēs. Dienas otrajā pusē, sākoties ziedu dienām, der apskatīt rozes – jaunie dzinumi ļoti patīk laputīm, rožu zāģlapseņu vai tinēju kāpuriem. Uz lilijām var būt liliju lapgrauzis – sarkanās vabolītes viegli var nolasīt un iznīcināt.

22. maijā griež un sprauž spireju, tāpat citu dekoratīvo krūmu daļēji pārkoksnējušos spraudeņus (dzinumu galotnītes nedrīkst būt pārāk mīkstas un vārgas, ne arī galīgi pārkoksnējušās). Ravē un appļauj nezāles. Gatavo augu vircu no nātrēm, tauksaknes, strutenēm. Klāj salmu mulču zemeņu stādījumos. Apgriež forsītiju krūmus. Vāc sezonas ārstniecības augus (piemēram, ziedošus raspodiņus tējām).

23., 24., 25. maijā pļauj zālienu un gatavo vietu jauniem, sēj piemērotus zālaugu maisījumus. Var vākt ārstniecības augus (piemēram, jaunās bērzu lapas un priežu pumpurus), plūkt skābeņu lapas zupai vai konservēt tās ziemai. Apgriež jaunus dzīvžogus, stāda dekoratīvos skujeņus. Stāda kāpostus, puravus, lapu, kātu selerijas, sēj salātus, skābenes, spinātus, rukolu, dilles, baziliku. Laista telpaugus un segto platību stādījumus, dod augiem papildmēslojumu.

26. maijā vāc un konservē rabarberu kātus, pie reizes izplūcot nevajadzīgos ziedpumpurus vai jau ziedus ar visiem kātiem. Stāda kabačus, ķirbjus un gurķus, var sēt gurķus tieši dobē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!