Kad aizgāja Jāņu diena, tad apklusa lakstīgala. Tad dziedāja Pēterbērni, ogu laiku gaidīdami...

26. un 27. jūnijā - augļu dienās - ir vislabākais laiks zemeņu lasīšanai, ievārījumu un kompotu gatavošanai. Ziemas krājumiem tās var vienkārši sasaldēt svaigas. Ābelēm un bumbierēm retina augļaizmetņus. Veido tomātu stādus, izlaužot pazarītes. Vāc ārstniecības augus, sien pirtsslotas.

28. un 29. jūnijā - sakņu dienās - retina burkānus, kāļus un galda bietes. Ja sakņu dārzā zemes pietiek, izretinātos kāļus un bietes var pārstādīt, liekās bietītes izmanto zupā. Vago vai apkaplē kartupeļus.

Novāc agros sakņu dārzeņus, ja nepieciešams tos kādu laiku uzglabāt. Sēj melnos rutkus, rudens šķirņu redīsus. Izrok pavasara sīpolpuķu sīpolus. Pārrok komposta kaudzes.

30. jūnijs ir dārza darbiem nelabvēlīga diena - labāk appļaut zālienu un ravēt (ja kādu dobi līdz Līgo vakaram nav izdevies sakopt). Ja dārzā aug virza, no tās var pagatavot kultūraugus spēcinošu līdzekli: 400 g virzas aplej ar karstu ūdeni, atdzesē, pielej ūdeni, papildinot darba šķidrumu līdz 5 litriem un caur lejkannas sietiņu apsmidzina augus. 

1.jūlija pievakarē un 2.jūlijā mēslo puķes un citus dekoratīvos augus, var izmantot noraudzētus un atšķaidītus putnu mēslus. Lasa ogas, vāc ārstniecības augus, sien pirtsslotas. Gatavo ievārījumus. Vāc floristikas materiālus.

Jūlija pirmajā pusē ievāc ziedošas asinszāles, bišu amoliņu un liepziedus. No šiem ziediem (vienādās daļās), aplejot tos ar alkoholu, var pagatavot veselīgu uzlējumu. Pietiek izdzert no rīta tējkaroti, lai gūtu mundrumu visai dienai.

3. jūlijā vēl var un vajag mēslot dažādus kāpostaugus (īpaši smilšainās augsnēs), bet sīpolus aprušināt un apliet ar pelnūdeni. 

Sēj rudens šķirņu salātus, skābenes un garšaugus. Appļauj zālienus, lai zelmenis vienmērīgi ataugtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!