Foto: Shutterstock
Visiem dārzaugiem dod papildmēslojumu: puķēm - vēlams 4. jūnijā, kā arī 12. jūnija vakarā,  kāpostiem - 5. jūnija vakarā vai 6. jūnijā, augļu kokiem, ogu krūmiem, gurķiem un tomātiem - 8. un 9. jūnijā, bet sakņaugiem - 10. jūnija pēcpusdienā un 11. jūnijā.

Sīpolus to spēcināšanai un arī aizsardzībai pret sīpolu mušas bojājumiem laista ar pelnūdeni. Jebkurš organiskais mēslojums - kūts virca,  raudzētu kūtsmēslu šķīdums, nātru un citu nezāļu virca - jāatšķaida, lai augi negūtu apdegumus.

Sāk ziedēt kumelītes. Šosvētdien līdz pusdienlaikam ir labs laiks, lai lasītu to smaržīgos ziediņus tējai.

5. jūnija pēcpusdienā un 6. jūnijā vāc citronmelisu, kaķumētras un piparmētras. Ievāc spinātu ražu, izplūc ziednešus otrā un trešā gada skābenēm. Stāda vidēji vēlos galviņkāpostus, sēj salātus, garšaugus, spinātus, skābenes, arī kolrābjus un ziedkāpostus rudens ražai. Lai ierobežotu gliemežu izplatību dārzā, tos, cik iespējams, nolasa, bet uz augsnes virskārtas uzkaisa kaļķus, pelnus, sasmalcinātas olu čaumalas. Mīkstmiešus atbaidot arī kafijas biezumi. Pārstāda telpaugus.

7. jūnijā varētu stādīt augļaugus, bet pēc M. Tūnas kalendāra, Mēness, Neptūna un Merkura stāvoklis padara šo dienu nepiemērotu sēšanai un stādīšanai. Labāk ravēt un appļaut nezāles.

8. jūnijā, tāpat 9. jūnija priekšpusdienā vēl var stādīt lauka tomātus, ķirbju, kabaču, arbūzu un meloņu dēstus. Jāgādā, lai augļu kokiem un ogulājiem ražas veidošanās sākumā pietiktu mitruma un barības vielu. Ja plūmēm pārāk daudz augļaizmetņu, daļu no tiem izplūc vai nobrauka ar roku - būs kvalitatīvāki augļi.

Pārlieku ražīgām plūmēm (piemēram, 'Viktorijai') aizmetņu retināšana vajadzīga arī, lai uzlabotu ziemcietību. Stāda zemenes. Turpina griezt rabarberu kātus un gatavot tos glabāšanai.

9. jūnija pēcpusdienā un 11. jūnija priekšpusdienā retina un pārstāda bietes un kāļus, vago katupeļus (to dara vairākkārt, iekams nav sakļāvušies laksti). Sēj burkānus, redīsus, rutkus.

Pēc M. Tūnas kalendāra, 10. un 12. jūnijs ir dārza darbiem nelabvēlīgas dienas, taču var ravēt, appļaut nezāles, gatavot  augsni vēlu sējamiem augiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!