Foto: Shutterstock
Drīz zaļo dārza ainavu nomainīs košās rudens krāsas, zemi pārklās salnas deķi un pagrabos gozēsies norakto kartupeļu kalni. Kādi darbiņi puķu dobēs jāuzspēj līdz septembra beigām, lūko rakstā tālāk!

"Tavam Dārzam" padomus par septembrī darāmajiem darbiem sniedz Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas pārstāve, vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta:

"Darbu dārzā mazāk nekļūst. Mēslojam ziemcietes ar rudenim paredzēto pilnmēslojumu (slāpeklis izskausts pilnībā vai pievienots ļoti nelielā daudzumā). Regulāri atbrīvojam ziemcietes no vecajiem ziediem, lai tās nepaspētu nogatavināt un izsēt sēklas (piemēram, skarainie flokši), izgriežam pārziedējušos ziedus dālijām. Novācam atmirušās lapas, lai uzlabotu stādījuma izskatu un ierobežotu vidi iespējamām sēņu slimībām.

Turpinām ravēt nezāles un regulāri irdināt augsnes virskārtu, atjaunojam mulčas segumu, pieturoties sausam laikam, veicam laistīšanas darbus, taču nedarām to tik dāsni kā vasarā. Visa mēneša garumā droši turpinām pārstādīt ziemcietes un ierīkot jaunus stādījumus, pārstādām pavasarī un vasarā ziedošās ziemcietes – peonijas, rodžersijas, bergēnijas, astilbes un citus augus.

Turpinām veco ziedu izgriešanu rožu krūmiem. Ja nepaspējāt līdz augusta beigām rožu krūmus nomēslot ar magnija sulfātu vai citu magniju saturošu mēslojumu, kas palīdz augiem sagatavoties ziemai, tad septembra pirmajā pusē to noteikti vajadzētu izdarīt. Tas attiecas arī uz koka pelnu iestrādāšanu ap rožu krūmiem (aptuveni 0,5 kilogrami uz 1 kvadrātmetru), ja augustā to neizdarījāt. Ja pelni nav pieejami, aizstājiet tos ar rožu dobju kaļķošanu, tas sekmēs krūmu veselīgāku attīstību nākamajā sezonā. Rožu krūmā attīstījušies arī sulīgi, jauni, nenobrieduši dzinumi, tādi nespēs izturēt ziemas aukstumu, tādēļ mēneša beigās tos labāk daļēji apgriezt (galotņot), lai pārtrauktu augšanu, tādējādi veicinot krūma nobriešanu. Tiesa, ļoti siltā rudenī šo darbu var nākties atlikt uz vēlāku brīdi (oktobri).

Septembra otrajā pusē stādām dažādas pavasarī ziedošās sīpolpuķes – narcises, hiacintes un citus augus. Pēc vairākām spēcīgām salnām (biežāk tas notiek mēneša beigās) norokam gladiolas, montbrēcijas, kannas. Gatavojam zemi tulpēm, kaut arī to stādīšana notiks tikai oktobrī.

Tuvojas nobeigumam sēklu ievākšana no dārzā ziedošajām ziemcietēm un viengadīgajām vasaras puķēm, kuras neapgriezāt pēc ziedēšanas. Mēneša beigās var nākties uzsākt atsevišķu vasaras puķu (jau beigušu krāšņo ziedēšanu) stādījumu likvidēšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!