Biškopība Latvijā ir sena nozare. Par tās piekopšanu aizvēsturē ziņas mums sniedz arheoloģiskās liecības, bet to, kā bišu dravas turētas vēl pagājušajā gadsimtā, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ieraudzīt vēsturiskos fotodokumentos.

Latviešiem vienmēr bijis, ko darīt dārzā un dravā, to pierāda arhīva foto, kur čaklie biškopji rosās un dara visu iespējamo, lai pēc laika ievāktu bagātīgu medus ražu.

Pirmajā foto (skatīt zemāk) redzams, kā Augusts Vītiņš – Daugavpils rajona kolhoza ''Udarņik'' biškopis – pārbauda bišu dravas stāvokli pēc pārziemošanas. Foto uzņemts Daugavpils rajonā, 1957. gada 8. aprīlī. Autors Daņilovs.

Biškopība nebūt nav bijis vien vīriešu pienākums saimniecībā, par to rūpējās arī sievietes. Šajā foto redzamas biškopes Skaidrīte Višņevska un Sarmīte Šnikvalde, kas nodarbojas ar bišu māšu audzēšanu Talsu rajona kolhoza ''Draudzība'' Rūsu fermā. Foto uzņemts Talsu rajonā, 1985. gada 20. septembrī. Autors Ojārs Lūsis.

Latvijas Biškopības Centrālbiedrības mācības dravā. Foto uzņemts Liepājas apriņķī, Grobiņā, 1928. gadā. Autors nav zināms.

Medus ievākšana allaž bijuši svētki, to pierāda arī šis foto ar Liepājas Biškopības biedrības ''Kopdrava'' biedriem, kas iemūžināti savā dravā ''Cīku'' mājās pēc labi padarīta darba. Liepājas apriņķis, Gaviezes pagasts, 20. gadsimta 20. gadi. Autors nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!