Foto: Shutterstock
Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 11. līdz 19. aprīlim būs apskatāmas orhidejas, tilandsijas un kukaiņēdāju augi no privātajām kolekcijām. Interesenti varēs saņemt konsultācijas no pieredzējušiem audzētājiem un piedalīties meistarklasēs, informē LU Botāniskā dārza pārstāvji.

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 11. līdz 19. aprīlim būs apskatāma orhideju izstāde. Orhidejas, kā arī tilandsijas un kukaiņēdāji augi no privātajām kolekcijām būs skatāmi Palmu mājas vestibilā. Pirmo reizi publiski būs vērojamas arī miniatūrās cimbīdijas, kas ir selekcionētas dienvidaustrumu Āzijā. Šiem mazajiem, krāšņajiem augiem ir krāsainas lapas, tādēļ tās tīk austrumniecisko orhideju kolekcionāriem.

No kukaiņēdājiem plaši būs pārstāvētas Meksikas Pinguicula sugas un to hibrīdi (kreimules, jeb mušu puķes), kā arī Cephalotus follicularis (maisveida cefalote). Pēdējā ir īpaši interesanta kukaiņēdāju suga – vienīgā savas ģints pārstāve. Arī šis ir miniatūrs augs ar mazām, lancetveidīgām lapām, bet ziedam ir matainas konusveida kanniņas forma, ko sedz vāciņš. Tas kalpo par atjautīgu kukaiņu ķeršanas slazdu. Savvaļā cefalote ir rets augs, sastopama tikai Austrālijas dienvidrietumu piekrastes purvos un upju krastu mitrajās smiltīs. Dabā šī ir apdraudēta suga, tādēļ aizsargājama.

Izstādes laikā paredzētas dažādas aktivitātes:

  • Meistarklases orhideju pārstādīšanā - 12. aprīlī (svētdien) plkst13.30, 19. aprīlī (svētdien) plkst13.30.
  • 17. un 18. aprīlī (piektdien, sestdien) izstādē viesosies Egidiuss Pranaitis no Lietuvas ar savu orhideju klāstu (www.orchidejos.lt),
  • Visas izstādes laikā pieredzējuši orhideju audzētāji labprāt atbildēs uz interesentu jautājumiem un dalīsies savā pieredzē eksotisko augu audzēšanā,
  • Iespēja iegādāties dažādas orhidejas un citus eksotiskos augus (izņemot 13. un 14. aprīlī, t.i. - pirmdien un otrdien)

Izstāde ir tapusi sadarbībā ar Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociāciju (LOEADA).

LU Botāniskā dārza apmeklētājus vēl priecēs krāšņas vēlu ziedošo acāliju baltās, sārtās un violetās kupenas. Daudzi acāliju krūmi kolekcijā aug vairāk nekā 50 gadus, un to ziedu vainags sasniedz divu metru apkārtmēru.

Vairāk informāciju meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!