Foto: Shutterstock
Kad reizēm ir slinkums mērot ceļu no mājas līdz veikalam, der padomāt un izzināt, cik garš un daudzveidīgs bijis konkrētā produkta vai preces ceļš, līdz tas nonācis veikalu plauktos. Šoreiz sekosim pa pēdām kakao pupiņām, kuru audzēšana un novākšana ir patiesi eksotiska.

Kakao mēs zinām kā pulveri, taču retais ir redzējis dzīvē vai pat nojautis, kā kakao koks aug savvaļā. Šis koks, kura augstums svārstās no trīs līdz astoņiem metriem, ir mūžzaļš, un tā izcelsmes vieta ir Amerikas tropu reģions.

Kakao pupiņas iegūst no kakao koka augļiem, kurus koks sāk dot vien astoņu gadu vecumā, raksta "Amanochocolate". Vislabāk tie aug vietās, kurās ir pastāvīgi silts vai pat karsts laiks visa gada garumā, taču koks pieprasa arī mitrumu.

Interesanti, ka augļi aug ļoti tuvu stumbram un zariem. Pupiņu garšu pēc noņemšanas varētu raksturot kā saldskābu, taču ļoti sulīgu – jāsaka gan, ka līdz garšai, kuru asociējam ar kakao, sākumposmā ir ļoti attāla saistība.

Pēc novākšanas lielos augļus pāršķeļ ar mačetēm, atver un, pārklātus ar kakao lapām, atstāj saulē, lai tie "izsvīst". Pēc tam no katra augļa izņem tur esošās 30 līdz 50 pupiņas, ko liek kaltēties, ik pa brīdim apmaisot, lai pupiņas labāk izžūtu. Kakao pupiņas pārsvarā izmanto šokolādes un kafijas dzērienu ražošanā.

"Tavs Dārzs" rīcībā esošā informācija liecina, ka Ganā kakao koku ražu novāc divas reizes gadā un ražu tie dod 50 gadu garumā.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēkus interesē, kā aug kakao pupiņas, ir tāpēc, ka viņus tirda vēlme pašiem pamēģināt tās audzēt mājās – kā telpaugu. Diemžēl tas diez vai būs iespējams, jo tās jāiestāda sešas dienas pēc noņemšanas no koka, pretējā gadījumā tās "iet bojā". Arī nepieciešamo klimatu tiem nodrošināt nebūs iespējams.

Galerijā vari apskatīt, cik daudzveidīgi ir kakao koka augļi, kā arī iepazīties ar to novākšanas un žāvēšanas procesu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!