Foto: DELFI
Kad nolēmām doties ciemos pie Astrīdas un Andra Ruļļiem uz hortenziju dārzu Lojā, vēl nemaz nenojautām, cik milzīgs krāšņums mūs sagaida. Kā atklāj saimniece, vienā no pēdējām grāmatvedības apgaitām dārzā viņa spējusi atrast teju 300 dažādas hortenziju šķirnes, taču, lai visas apskatītu, starp iekārtotajām takām un dobītēm noteikti jāklīst visu dienu. Šis ir stāsts par neatlaidīgu darbu un mīlestību pret augiem, kurus saimnieki apkopj ar diviem roku pāriem vien.

Astrīda un Andris Sējas novada Lojā, mājā ar nosaukumu "Ģibi-3", saimnieko gandrīz 40 gadus – no 1981. gada. Sākumā pāris iegādājies pusmāju, taču šobrīd jau par savu sauc visu teritoriju. "Pirmsākumos bija divas siltumnīcas, kurās audzējām stādus, kāpostus. Braucām ar savām kāpostgalviņām uz Krievzemi." Taču, kad bērni izauguši, vajadzība pēc siltumnīcām mazinājusies. "Nolēmām, ka jāsāk veidot puķu dobes! Dārzeņu dārzu nomainīja puķu dārzs."

Puķes Astrīdai nav svešas jau kopš mazotnes, jo vecmamma turējusi rūpi par dāliju dārzu, kurā augušas arī seno laiku peonijas, narcises un lilijas: "Kad pārnācām uz šejieni dzīvot, te bija daži floksīši. Mamma uzdāvināja arī katram mazbērnam pa rozei. Jaunākajā pusē pirmās dobes tika izveidotas pirms 10 gadiem." Kopumā Ruļļu ģimenes sēta ir pusotru hektāru liela, taču dārzs aizņem aptuveni hektāru.

Pirmā ziedu kompozīcija pie ģimenes sētas vārtiem.


Astrīda atklāj, ka apetīte uz dārza iekārtošanu viņai radusies ēdot. "Pamazām ļoti iepatikās hortenzijas un hostas. Rezultātā mums ir tuvu 300 hortenziju šķirnēm – tostarp podu, liellapu, skarainās, kokveida, ozollapu. Lai neapjuktu, esmu pierakstījusi nosaukumus uz lapiņām, bet atšifrēt pamatā var visas. Tām, kuras ir acu līmenī un par kurām ir lielākā interese, uzreiz varētu pateikt vārdus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!