Foto: Publicitātes foto
Šovasar Daugavpils novadā tika izsludināts lauku attīstības konkurss "Saimnieks 2016" ar mērķi noteikt labāko ieguldījumu Daugavpils novada lauku attīstībā un lauksaimniecībā. ''Tavs Dārzs'' piedāvā nelielu ieskatu pieteiktajos īpašumos un varbūt pašiem novērtēt, kura saimniecība pelnījusi iegūt galveno titulu.

Jau no 6. jūlija vērtēšanas komisija veica konkursa dalībnieku apmeklējumu un izvērtēšanu klātienē. Līdz 12. augustam konkursa "Saimnieks 2016" vērtēšanas komisija apkopos rezultātus, katrā grupā izvirzot trīs laureātus sekojošās nominācijās:

  • Gada lauku saimniecība:
  • Bioloģiskā lauku saimniecība;
  • Gada uzņēmums mājražošanā;
  • Ģimene lauku sētā;
  • Jaunais veiksmīgais zemnieks.

Daugavpils novada sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Smane atklāj, ka tikušas pieteiktas 29 saimniecības. ''Jāsaka, ka sīvākā konkurence izvērsās gada lauku saimniecību grupā, jo tajā pieteikumu skaits bija viskuplākais. Pēdējā vērtēšanas komisijas sēdē spraigas diskusijas notika praktiski par katru nominantu. Pēc 10 baļļu vērtēšanas sistēmas tika dota atzīme novada saimniecībām un saimniekiem, īpašu vērību veltot to saimniekošanas metodēm, apkārtējās vides sakopšanai u.c. vērtēšanas kritērijiem.''

Katra lauku sēta esot izcēlusies ar kaut ko īpašu – simboliski ģimenei nozīmīgiem koku stādījumiem, bišu dravām, dīķi ar atpūtas vietu, tāpat novērtētas apkārtējās ainavas un atrastas veiksmīgākās skatu vietas, kas iekārtotas atpūtai un dabas baudīšanai.

Foto: Publicitātes foto

Visai interesanti bija vērtēt un apciemot ģimenes lauku sētā, kas domā par pēctecību, kuru mājās ir jūtams īsts latviešu lauku šarms un rozīnīte. Savukārt viens no nosacījumiem dalībai konkursa nominācijā "Jaunais veiksmīgais zemnieks" bija saimniekošana ne vairāk kā trīs gadus, un dalībai varēja pieteikties tie zemnieki, kuru darbība saistīta ar lauksaimniecisko ražošanu, kas pamatojas ne tikai uz labas lauksaimniecības prakses nosacījumu ievērošanu, bet arī apkārtējās vides sakārtošanu.

Jāpiebilst, ka praktiski visās lauku sētās bijusi ļoti labi sakārtota saimniecības zona – tehnikas un darbarīku novietne, sakņu dārzs, mēslu krātuve un pat malkas šķūnis. Laukos apkārtējās vides kopšanai ir īpaša nozīme, savas mājas un sētas piederība ir ļoti svarīga, turklāt katru gadu ir jāizveido kaut kas jauns un interesants, jo vienmēr taču gribas pārsteigt ne tikai sevi, bet arī kaimiņus.

Uzvarētāju apbalvošana norisināsies šī gada oktobrī, svinīgā pasākumā Daugavpils novada kultūras centrā. Pirmās vietas ieguvēji tiks apbalvoti ar gada balvu "Saimnieks 2016", pateicību, kā arī tiks izvirzīti Vislatvijas konkursam "Sējējs 2017". Otrās un trešās vietas ieguvēji saņems pateicību un veicināšanas balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!