Foto: Dzidra Krastiņa
Rudens ir īstais laiks, lai smeltos iedvesmu sava dārza labiekārtošanai un mājas uzlabošanai. Iedvesmas devu var gūt arī no Jaunpils novada sakoptākajiem īpašumiem, kurus šogad komisija novērtējusi konkursā "Skaista mana sēta".

Kā "Tavs Dārzs" informēja Jaunpils novada dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Dzidra Krastiņa, šis konkurss notiek jau vismaz 25 gadus, un to organizē Jaunpils novada dome sadarbībā ar Jaunpils dārzkopības biedrību.

"Jaunpils novadā ir daudz skaistu un sakoptu īpašumu, bet šajā gadā trīs nominācijās: "Sakoptākā lauku sēta", "Sakoptākā individuālā māja ciematā" un "Sakoptākā daudzdzīvokļu māja" uz godalgotu vietu pretendēja astoņas sētas," stāsta Krastiņa. Nominācijā "Sakoptākā lauku sēta" bijuši trīs pretendenti: "Jaunkaulaiņi" saimnieki Svetlana Markova un Guntis Nikolajevs, lauku sēta "Auri", kurā saimnieko Misānu ģimene, kā arī "Pļaviņas" – Miķēnu ģimene. Savukārt individuālo ciemata māju grupā tika vērtētas vien divas mājas: "Pakaviņi", kurā mīt Baumaņu ģimene un "Kumelītes" – Rostiks Arika.

Krastiņa informē, ka daudzdzīvokļu māju grupā gan konkursā pieteikušies tikai mājas "Dzīles" pārstāvji. Kā atsevišķus objektus komisija skatīja atpūtas vietu pie "Ezermājas", ko ir iekopusi Zinta Sergejenko un ģimeņu dārziņus Viesatu pagastā, ko apkopj Kalviņu un Narbatoviču ģimenes.

Foto: Dzidra Krastiņa
Atpūtas vieta pie "Ezermājas", kas tapusi pirms diviem gadiem nodegušā šķūnīša vietā. Foto: Dzidra Krastiņa

"Katru nākamo gadu vērtēšanas komisija sagaida ar bažām, jo liekas, ka nu jau sevi būsim "izsmēluši", un vai būs, ko vērtēt," atklāj Jaunpils novada pārstāve. "Bet katrs nākošais gads mūs nebeidz pārsteigt, jo ir sētas, kuras līdz šim vēl ne reizes nebija piedalījušās konkursā, un saimnieki tās kopj ar lielu mīlestību un izdomu." Viņa arī izceļ, ka šogad žūrijai kā pārsteigums bija "Jaunkaulaiņu" un "Pļaviņu" sētas.

Sakoptākās sētas un to īpašnieki tiks godināti svinīgā pasākumā Jaunpils pils muzeja izstāžu zālē, ceturtdien, 15. novembrī. Kā pastāstīja Krastiņa, pirmo vietu ieguvēji balvā saņem arī plāksni, ko pielikt pie mājas sienas goda vietā. Tāpat arī pasākuma ietvaros vienmēr tiek organizēta kāda interesanta un izzinoša lekcija, piemēram, šogad tajā ar lekciju uzstāsies Latvijā lielākās ķirbju audzētavas saimniece Ilze Venterzute, kura dalīsies ar pieredzi ķirbju audzēšanā un izmantošanā.

Kā informēja Krastiņa, Jaunpils novadā notiek ne tikai pasākums "Skaista mana sēta", bet reizi divos gados Jaunpils dārzkopības biedrība organizē novada Dārzu svētkus, kas ir kā mazais puķu draugu saiets novada mērogā. Piemēram, nākamgad Jaunpilī tiks organizēti jau piektie Dārzu svētki. "Šī ir tā reize, kad visiem svētku dalībniekiem ir iespēja apskatīt iepriekšējo gadu sakoptākās sētas un iepazīties ar to saimniekiem," uzsver Krastiņa.

Ieskats Jaunpils novada sakoptākajās sētās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!