Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vīnogu ražas laiks vīniem parasti ir rudens, bet, kā izrādās, ir īpaši ledus vīni, kuri tiek gatavoti no vīnogām, kas tiek novāktas ziemas spelgonī. Arī Polijas ziemeļrietumos norit darbs pie sasalušo vīnogu novākšanas.

Šoreiz virtuāli paciemosimies Banevicē (Baniewice), kur janvāra izskaņā tiek novāktas vīnogas. Kā redzams fotoaģentūras EPA iemūžinātajos attēlos, darbs pie vīnogu vākšanas norit naktī – strādnieki ir bruņojušies ar siltām drēbēm, cimdiem un lukturiem. Vīnkoku laukā ir iebraucis traktors ar piekabi, kurā tiek bērtas sasalušās ogas. Sasalušie ķekari tiek noņemti no vīnkokiem, salikti spaiņos, bet pēc tam tie tiek izbērti piekabē. Vēlāk ogas ceļo uz vīna darītavu, kur tās tiek pārstrādātas vīnā.

Kā vēsta portāls "Winesvinesanalytics.com", ledus vīnu vispirms sāka gatavot Vācijā, un tas notika 19. gadsimta sākumā. To sauca par "Eiswein". 150 gadus vēlāk ledus vīns savu popularitāti iemantoja Kanādā. Portāls raksta, ka ir divi veidi, kā iegūt īpašās vīnogas ledus vīnam – tās ziemas laikā var novākt no lauka, bet tikpat labi tās var novākt "normālā laikā" (rudenī) un pēc tam sasaldēt.

Portāls "Socialvignerons.com" raksta, ka ledus vīnam tiek izmantotas tās vīnogu šķirnes, kas tiek novāktas vēlā rudenī, turklāt tās jānovāc tikai tad, kad sulīgie ķekari ir sasaluši. "Socialvignerons.com" skaidro – tā kā vīnogas ir sasalušas, tad no tām spiešanas laikā iztek tikai saldākā sula. Ledus vīniem fermentācijas process ir salīdzinoši ilgs – 3 līdz 6 mēneši. Portāls arī atzīmē, ka ledus vīni nav no lētākajiem vīniem.

Foto ieskats vīnogu vākšanā:

Savukārt, ja arī tavās mājās ir vīnkoki, rakstos zemāk varēsi izlasīt noderīgu informāciju par to audzēšanu un kopšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!