Foto: LU Botāniskais dārzs
Krāsu sprādziens pašlaik ir pārņēmis Latvijas Universitātes (LU) Botānisko dārzu, jo šeit savus ziedus raisa iespaidīgā dāliju kolekcija, kurā ir aptuveni 300 dāliju šķirnes un četras sugas, kas savvaļā aug Meksikā.

Kā "Tavs Dārzs" atgādina LU Botāniskā dārza pārstāve Dainuvīte Roginska, jau otro vasaru dāliju kolekcija ir pārvietota uz jaunu atrašanās vietu – turpmāk kolekcija būs apskatāma pļavā aiz Tauriņu mājas. To visvieglāk būs atrast, sekojot līdzi informatīvajām norādēm, kas izvietotas LU Botāniskā dārza teritorijā.

Viņa norāda, ka vairums dāliju ir apskatāmas ekspozīcijā, reprezentējot visas 14 dāliju grupas, kas viena no otras atšķiras ar ziedu formu un krāsu.

LU Botāniskā dārza kolekcijā apskatāmas gan Latvijā, gan citviet Eiropā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Japānā, Krievijā un citās valstīs selekcionētas šķirnes. Kā uzsver LU Botāniskā dārza pārstāve, darbs pie dāliju ekspozīcijas veidošanas tiek nepārtraukti turpināts, un kolekcija apmeklētājus katru gadu sagaida mazliet citā veidolā.

Foto: LU Botāniskais dārzs
Oranžas, sarkanas, rozā un ne tikai... dāliju kolekcija pārsteidz ar krāsu daudzveidību un ziedu izmēriem.

Kā atgādina LU Botāniskā dārza pārstāve, savvaļā dālijas ir sastopamas Centrālamerikā, savukārt Eiropā dālijas kā krāšņumaugs ievestas tikai 18. gadsimta beigās – literatūras avoti vēsta, ka pirmā dālija Eiropā uzziedējusi 1789. gadā Madrides Botāniskajā dārzā no gumiem, ko dārzam uzdāvināja Mehiko Botāniskais dārzs. Viņa norāda, ka laika gaitā dālijas ir kļuvušas par ļoti populāriem dārza krāšņumaugiem, un to oficiālo šķirņu skaits pārsniedzis jau 57 tūkstošus (salīdzinājumam – pastāv tikai nedaudz vairāk nekā 35 savvaļas dāliju sugas).

Augu mīļotājus LU Botāniskais dārzs septembrī ciemos gaidīs katru dienu no pulksten 10 līdz 19. Vairāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.

Foto ieskats košajā kolekcijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!