Foto: LU Botāniskais dārzs
Janvāra sākumā pavasarīgas vēsmas jūtamas arī Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā, kur kā krāšņas kupenas sākušas ziedēt agrīnās acāliju šķirnes.

Acāliju ziedēšana ik janvāri ir gaidīts notikums, un arī šogad tas nav izņēmums. Vienkopus LU Botāniskā dārza stikla pilīs ziedēšanas pilnbriedā var aplūkot 126 kultivārus, un tā ir lielākā acāliju kolekcija visā Baltijā.

"Tavs Dārzs" jau savulaik vēstīja, ka acālijas pēc ziedēšanas laika iedala agrīnajās, vidēji vēlīnajās un vēlīnajās šķirnēs. Pašlaik LU Botāniskajā dārzā ziedus sākušas raisīt tieši agrīnās acāliju šķirnes, bet pēc tam pakāpeniski savus ziedus vērs arī pārējās. "Pašreizējais acāliju plaukšanas temps liecina, ka acāliju kolekcijas ziedēšanas pilnbrieds šogad varētu būt gaidāms februārī, taču jau šobrīd siltumnīcā ziedus vērušas daudzas agrīnās acāliju šķirnes, priecējot ziemas pelēcības nogurdinātos," norāda LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe.

LU Botāniskajā dārzā pati pirmā acāliju kolekcija izveidota 20. gadsimta 30-tajos gados, bet 2. Pasaules kara gados skaistā kolekcija gāja bojā. Acāliju kolekciju, kuru var aplūkot arī mūsdienās, 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs, kurš tolaik bija LU Botāniskā dārza direktors. Viņš nodarbojies arī ar acāliju un savvaļas rododendru šķirņu selekciju. Kā "Tavs Dārzs" atklāja Reķe, šobrīd vecākie augi LU Botāniskā dārza kolekcijā ir sasnieguši jau ievērojamo 60 gadu vecumu un iespaidīgu izmēru. "LU Botāniskā dārza Acāliju mājas kolekcijā ir apskatāmas arī vairākas Latvijā radītas acāliju šķirnes, piemēram, 'Sārtais dzintars' un 'Grācija'. Lielāko daļu no šīm šķirnēm ir radījis jau iepriekš pieminētais profesors Rihards Kondratovičs, kurš Latvijā plaši pazīstams arī kā āra rododendru šķirņu selekcionārs," atzīmē LU Botāniskā dārza pārstāve.

LU Botāniskā dārza acāliju māja apmeklētājiem ir pieejama LU Botāniskā dārza darba laikā no pulksten 10 līdz pulksten 16. Plašāk par biļešu cenām var lasīt šeit.

Foto ieskats skaistajā ziedēšanā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!