Foto: Publicitātes attēls
Lai veicinātu iesaistīties skaistākas pilsētvides veidošanā un popularizētu labāko pieredzi, Cēsu novada pašvaldība motivējusi iedzīvotājus piedalīties novada sakopšanā, piesakot savus dārzus, īpašumus un pilsētvides teritorijas vērtēšanai. Nu visi pieteikumi ir apkopoti un novērtēti, lai ar tiem varētu iepazīties arī ''Tavs Dārzs'' lasītāji.

Kopumā konkursam šogad tikušas pieteiktas 25 adreses, no tām divas – Vaives pagasta lauku sētas. Īpaši liels prieks un interese starp konkursa dalībniekiem bijusi tieši Vaives pagasta lauku sētās, kur ikdienas darbi nav traucējuši saimniekiem iekopt arī zālienu, dīķu un apstādījumu teritorijas. Katra lauku sēta izcēlās ar kaut ko īpašu – simboliski ģimenei nozīmīgiem koku stādījumiem, bišu dravām, dīķi ar atpūtas vietu, tāpat novērtētas apkārtējās ainavas un atrastas veiksmīgākās skatu vietas, kuras iekārtotas atpūtai un dabas baudīšanai, stāsta Cēsu novada pašvaldības ainavu arhitekte Dace Laiva. Jāpiebilst, ka visās lauku sētās ir ļoti labi sakārtota saimniecības zona – tehnikas un darbarīku novietne, sakņu dārzs, mēslu krātuve un pat malkas šķūnis. Laukos apkārtējās vides kopšanai ir īpaša nozīme, savas mājas un sētas piederība ir ļoti svarīga, pie tam, katru gadu ir jāizveido kaut kas jauns un interesants, jo vienmēr taču gribas pārsteigt ne tikai sevi, bet arī kaimiņus.

Arī pilsētas dārzi šajā konkursā bijuši ne mazāk skaisti un interesanti, kaut gan te parādījušās pavisam citas apstādījumu veidošanas un teritorijas plānojuma tendences. Iespējams, ka dažos dārzos tiek aicināti palīgā profesionāli dārznieki, par ko liecina nevainojamā zālienu kvalitāte, ekoloģiski un estētiski pareizi veidotās augu grupas un redzamās profesionālās apstādījumu kopšanas prasmes, spriež ainavu arhitekte. Dārzos ir nepārprotami redzama saimnieku lielā kārtības mīlestība un labas gaumes sajūta un darīšanas prieks, jo visi dārzi bija ļoti kopti, ziedoši, turklāt var novērot arī interesanti izmantotās mazās arhitektūras formas un dārza dizaina elementus. Iepazīstoties ar Cēsu dārziem, var aizņemties idejas dīķa ierīkošanā un tā apstādīšanā ar augiem, savukārt pilsētas dārzu īpašniekiem var noderēt ideja par dobes papildināšanu ar kādu dekoratīvu elementu, kā tas ir kādā piemērā ar daiļajām dzērvēm. 

Jāpiebilst, ka vērtējumā mazāka uzmanība tika pievērsta profesionālam plānojumam, bet vairāk gan saimnieku izdomai un ieguldītajam darbam. Prieks, ka dārzu saimnieki pratuši izmantot Cēsīm raksturīgos dabas elementus – reljefu, tālās skatu līnijas un lielus kokus, kā ainavas papildinājumu, savos iespaidos dalās dārzu vērtētāja. Apskatot šos dārzus, var novērtēt ne vienu vien veiksmīgu piemēru, kā ieviest taciņas, izveidot laipas pie dīķa vai pat papildināt bērnu laukumu ar augiem. Dārzu kopšana un veidošana aizrāvusi arī kaimiņus jo, apsekojot konkursam pieteiktos dārzus, vienā ielā apciemoti vairāki īpašumi.

Konkursam pieteikto īpašumu vērtētāji atzīst, ka bijis liels prieks novērot arī pieteiktās iestāžu teritorijas, kas atspoguļojušas saimnieku labo gaumi un rūpes par savu apmeklētāju un darbinieku ērtībām. Arī daudzdzīvokļu māju pagalmi bijuši skaisti iekopti, turklāt ar katru gadu varot novērot arvien jaunas tendences, lai arī pašiem iedzīvotājiem vide nekļūtu apnicīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!