Foto: Laimonis Zaķis
Selekcionāra Laimoņa Zaķa mājās Kandavas pagasta "Intēs" maija izskaņā ir īsta īrisu paradīze, jo šeit ir vairāk nekā 500 īrisu šķirņu, kas lēnām raisa vaļā savus iespaidīgos ziedus.

Laimonis Zaķis ir pieredzes bagāts īrisu un gladiolu selekcionārs ar vairāk nekā 30 gadu stāžu, un viņa mājās ir ziedu paradīze – pašlaik tiek stādītas gladiolas, bet siltumnīcā ar daili priecē īrisi, savukārt laukā iestādītie vēl tikai gatavojas vērt savus ziedus. Sagaidāms, ka lielais īrisu ziedonis sāksies aptuveni pēc nedēļas.


Pats selekcionārs, taujāts par to, cik gan ir viņa kolekcijā īrisu, teic, ka "nav ne jausmas", jo viņam ir selekcija, turklāt katru gadu tiek doti vārdi jaunajiem īrisiem, kas tiek atlasīti un pavairoti. Kā pats atzīst, viņam nav laika skaitīt, bet īrisu skaits noteikti pārsniedz 500. Viņam ir pasakaini skaisti bārdainie īrisi, zemie īrisi, vidējie īrisi un ne tikai. "Pilnā plaukumā ārā pašlaik nav neviens, izņemot tos īrisus, kas aug plēves mājā. Augstie īrisi man stādīti krustošanai. Zemie īrisi tikai kā sāka ziedēt, bet pilnzieds būs pēc kādas nedēļas, vidējie jau sāk krāsoties, bet augstie būs jūnija pirmajā dekādē, jo aukstais laiks ļoti nobremzējis ziedēšanu," norāda selekcionārs.

Taujāts par jaunumiem dārzā, viņš atklāj, ka būs "lielā vārdu došana" tieši vidējiem īrisiem. "Kādus divus gadus krustoju zemos īrisus ar augstajiem, bet tagad ir vairākas dobes ar vidējiem īrisiem, šogad dosim vārdus un piedāvāsim iegādei, katalogs kuru katru dienu būs "Facebook" un mājaslapā," ar lepnumu teic audzētājs. "Būs arī šķirnes, kas nebūs katalogā – tās varēs iegādāties, braucot uz manu dārzu."

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" atklāj selekcionārs, tā kā šogad īrisu izstādes pandēmijas dēļ ir atceltas– viņš savā dārzā rīkos atvērto durvju dienas, kuru laikā par ziedojumiem varēs aplūkot viņa skaistos īrisus. Viņš ciemiņus labprāt gaidīs nākamās nedēļas nogalē, bet pirms tam vēlams pieteikties pa šo tālruņa numuru: +371 29286353 (Laimonis Zaķis). Apskatīt skaistos īrisus varēs līdz pat Jāņiem, ja ne pat ilgāk.

Neliels foto ieskats Laimoņa Zaķa īrisu kolekcijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!