Foto: Publicitātes attēli
Par Ziemassvētku laiku liecina ne tikai uzsnigušais sniegs un mandarīni veikalu plauktos, bet arī košās puķes – puansetijas, kuras mēdz dēvēt arī par Ziemassvētku zvaigznēm. Krāšņās svētku vēstneses pašlaik ir arī stādaudzētavā ''Kliģeni'', Cēsīs, kur tās siltumnīcā veido īstu puķu jūru.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja zemnieku saimniecības "Kliģeni" siltumnīcas vadītāja Inese Raubiško-Reķe, uzņēmums pašlaik specializējas uz vietējo tirdzniecību, nevis puķu tālāku tirgošanu lielveikaliem. Pašlaik uzņēmuma siltumnīcas pārvērtušās par puansetiju (Euphorbia pulcherrima) paradīzi, jo tajās ir simtiem krāšņo augu. "Kliģenos" ir vismaz sešas puantsetiju šķirnes, piemēram, klasiskā – sarkanā, raiba, balta, rozīgā krāsā, blāvi rozā un citas.

"Pircējiem parīk sarkanās puansetijas, kā arī raibas un gaišas," atklāj uzņēmuma pārstāve, kura norāda, ka katrs izvēlas sev tīkamāko, proti, ja vieni izvēlas augstāku vai lielāku augu, tad citi dod priekšroku puansetijām ar piecām vai trim zvaigznēm.

Vaicāta par to, kas jāņem vērā, lai izvēlētos to pašu labāko puansetiju, Raubiško-Reķe vērš uzmanību tieši auga izskatam, proti, jāskatās, lai tas būtu veselīgs, jo augs veikalos un noliktavās nereti ir apmuļļāts. Siltumnīcas vadītāja arī norāda, ka augs nepacieš pārnešanu, un pat -8 grādi pēc Celsija tam var būt liktenīgi. Šī iemesla dēļ augu vēlams ietīt papīrā, lai tas ceļā uz mājām neapsaltu.

"Puansetijas ir cimperlīgas. To nevajag ne pārlaistīt, ne nokaltēt," uzsver siltumnīcas vadītāja. Daloties audzēšanas knifiņos, viņa atklāj, ka puansetijām nepatīk caurvējš, jo tā ietekmē augam sāk birt nost lapas. Šī iemesla dēļ augu nevajadzētu turēt caurvējā un pie logiem. Savukārt pārlieku lielas laistīšanas dēļ augam var uzmesties puve. Ja tā ir skārusi augu, tad tas parasti iet bojā. "Tavs Dārzs" arī atgādina, ka puansetiju baltā piensula ir indīga, tāpēc auga kopšanā ir jāievēro piesardzība.

Foto: Publicitātes attēli

Tā kā katram pircējam mājoklī ir atšķirīgāks klimats nekā siltumnīcās, tad puansetiju audzēšana, kā atzīst Raubiško-Reķe, ir laimes spēle, proti, augam patiks vai nepatiks jaunajās telpās. Viņa norāda, ka, piemēram +15 līdz +16 grādu temperatūra telpās puansetijām ir krietni par aukstu, jo augs ir siltummīlis, tāpēc labāk, ja temperatūra ir virs +17 grādiem pēc Celsija un vairāk.

Taujāta par auga saglabāšanu nākamajiem svētkiem, siltumnīcu vadītāja norāda, ka tas ir katra paša ziņā. Tiesa, augam laika gaitā var uzmesties baltmušas, kā rezultātā tas var aplipināt arī pārējās puķes. "Vai tas ir vajadzīgs – tā ir katra izvēle," uzsver Raubiško-Reķe.

Foto ieskats siltumnīcās, kur aug košās Ziemassvētku zvaigznes:

Savukārt rakstos zemāk vari izlasīt plašāku informāciju par skaisto Ziemassvētku zvaigžņu audzēšanu, laistīšanu un citiem kopšanas knifiņiem, kas jāņem vērā, lai augs priecētu ar savu krāšņumu vēl ilgāku laiku. Tāpat "Tavs Dārzs" no savas padomu pūra lādes ir sagatavojis rakstus par citiem krāšņiem telpaugiem ar kamīnsarkanām lapām, augiem, kas zied ziemas mēnešos un arī telpaugu iegādes knifiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!