Foto: Privātais arhīvs
Kad stādu tirgus laukumā redzam tirgotājus, tā vien šķiet: tas nu gan ir jauks darbs – izaudzēt augus un tad ar tiem iepriecināt cilvēkus. Taču kas slēpjas aiz skaistajiem ziediem un kādu darbu tas prasa no dārzkopības vadītāja? Ilona Stanga, kurai ir sava saimniecība Dobeles novadā, atrāda un pastāsta, kā tas ir – darīt darbu, kas reizē ir arī sirdslieta.

Ilona pēc profesijas ir dārzniece, savulaik beigusi Bulduru Dārzkopības vidusskolu, taču kaisli pret dārza jomu mantojusi no vīratēva, jo, kā atzīst saimniece, bijusi spiesta nodarboties ar šo brīnišķīgo profesiju, bet nevienā brīdī par to nesūdzas, jo puķu audzēšana un dārzkopība ir viņas mūža nodarbe, turklāt saknēs sevi izjūt kā kārtīgu lauksaimnieci.

Dārznieces pārziņā ir saimniecība 1500 kvadrātmetru platībā, kas izveidota 2005. gadā. Kā stāsta dārzniece, divās apkurināmajās siltumnīcās audzē gan puķes, gan dārzeņus – vienādās proporcijās, lai ir kas garšīgs, kā arī acij tīkams. Lielākais gandarījums ikdienas darbā saimniecei ir ikviens izaugušais augs, kā arī pircēju atsauksmes – tas dod spēku un iedvesmu darboties tālāk.

Ne viens vien, visticamāk, domā, ka darbs dārzkopībā ir sezonāls, taču, kā atklāja Ilona, vienīgais brīvākais mēnesis viņai ir oktobris, visu pārējo gadu sieviete ir nodarbināta dārza jomā. Ziemas sezonā audzē lokus un kallas, kas pavairojot saglabājušās kopš padomju laikiem. Siltumnīcas tiek kurinātas visu ziemu, un tur sparīgi aug dažādi puķu stādi un dārzeņi – vasaras puķes dārziem un balkoniem, ziedu kombinācijas iekarināmos podos, koši salāti u. c. skaistas un gardas lietas. "Manu gada ritmu iezīmē dažādie dārzeņi un augi, kas ienākas katrā mēnesī. Piemēram, no novembra līdz aprīlim ir loku laiks, maija beigas ir salātu un tomātu, pa vidu gurķu laiks. Un atkal līdz novembrim, kad siltumnīcas netiek apkurinātas, ienākas tomāti, gurķi un paprika. Vienīgi oktobris ir tukšāks laiks, bet tad es esmu tirgū. Miera nav nekad!"

Foto: Privātais arhīvs

Koncepts – audzēt gan ēdamas lietas, gan dekoratīvus augus – ir apzināts. Tā kā Ilonai ļoti patīk ceļot, dārzniecība veidota pēc biznesa principa, kas noskatīts Vācijā. Mazs uzņēmums, kas piedāvā klientiem visu – gan ēdamas lietas, gan stādus, gan grieztus ziedus, gan ziedus podos. "Cilvēki relaksējas, izgaršo, izbauda un iepērkas vienuviet. Man patīk šāds modelis, ka viss ir uz vietas. Pilsētnieki brauc pie manis un paši lasa gurķus un tomātus, sevišķi bērniem patīk šī nodarbe."

Viena no interesantākajām pieturvietām Ilonas dārzkopībā ir kallu nodaļa – šos augus saimniece izzinājusi un izpētījusi vairāku gadu garumā un audzē arī savā saimniecībā. Tās arī esot Ilonas mīļākās puķes. Vaicāta, kuru augu izvēlētos, ja būtu jāatrod tāds, kas visvairāk raksturo pašas būtību, Ilona atzīst – tā kā pēc horoskopa ir auns, turklāt ugunīgā zirga gadā dzimis, viņas personību vislabāk raksturo tieši koši sarkanas vai tumši zilas puķes. Tās esot Ilonas mīļākās krāsas arī augu valstībā. Runājot par darba augļiem, Ilona atzīst, ka vislielāko aizkustinājumu dārzkopībā sniedz pirmie gurķi, tomāti un pirmie ziedi – kad redzi sava darba rezultātu, tās ir laimīgākās dienas!

Stāsts par Ilonas Stangas dārzkopību tapis sadarbībā ar Dobeles novada mājražotāju un amatnieku tīmekļvietni www.dobeledara.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!