Foto: Artis Veigurs

Skaistākie īpašumi šovasar noskaidroti arī Jūrmalas pilsētā, izvērtējot 30 konkursam pieteiktās mājas un dārzus. "Tavs Dārzs" aicina "virtuāli" izstaigāt krāšņākās vietas un apskatīt, kā saimniekiem un nozares speciālistiem veicies šogad.

Konkursā "Jūrmalas pilsētas skaistākie īpašumi 2019" tika vērtēts pirmais iespaids teritorijā, dārza zonas plānojums un tā saderība ar būvēm, izvēlēto augu kompozīcijas, zāliena un celiņu plānojums un kvalitāte, atpūtas vietu, mazo arhitektūras formu izvietojums, koku vainagu novērtējums, dārza projekta oriģinalitāte, iekļaušanās apkārtējā vidē un vēl citi aspekti.

Pagalmos un dārzos, kuru ierīkošanā un projektēšanā piedalījušies nozares speciālisti – arhitekti, ainavu arhitekti un dārznieki –, ir labi nolasāms teritorijas funkcionālais zonējums, katrai zonai atrasta sava vieta, informē konkursa pārstāvji. Tiek vēstīts, ka īpašumos ierīkots priekšdārzs, kas atrodas pie mājas ieejas un ir redzams no ielas puses. Tāpat nodalīta atpūtas, saimniecības un bērnu rotaļu zona. Šajos dārzos esot pārdomāta un liela augu daudzveidība, kvalitatīvi un interesanti ieseguma materiāli celiņiem un laukumiem. Dārzi veidoti, saglabājot vai nedaudz koriģējot zemes reljefu, kas kopumā rada iespaidu par dārza dabiskumu. Teritorija tiek papildināta ar apgaismes elementiem, vides objektiem un arhitektūras mazajām formām. Šajā kategorijā par labākajiem tika atzīti divi īpašumi – Mežsargu ielā Mellužu apkaimē un Kauņas ielā Kauguru apkaimē. Abi izceļas ar rūpīgi koptiem augu stādījumiem, skaidri nolasāmām plānojuma līnijām, individuāla risinājuma dzīvžogu, kas kopumā veido stilistiski vienotu skatu.

Savukārt dārzos, kuru īpašnieki paši izveidojuši un uztur savu teritoriju, esot ļoti pamanāma augu daudzveidība un to lielais skaits. Īpašnieki var pastāstīt par katru augu – kad tas iestādīts, kā aug un jūtas, kā saimnieks pie tā ticis. Katrs mājas stūrītis ir apaudzēts un papildināts ar vēl kādu nebijušu augu. Šajos dārzos īpaši izceļas pašu darinātie vides objekti – mazi mākslas darbi – un pašu ierīkotas atpūtas vietas. Lai arī pašu veidotie dārzi dažkārt varbūt nav funkcionāli pareizi ierīkoti, tieši tas padara tos atšķirīgus un individuālus. Šajā kategorijā par labākajiem tika atzīti īpašumi Smilšu ielā Majoru apkaimē un Alejas ielā Ķemeru apkaimē. Alejas ielā sakopta ne tikai sava īpašuma teritorija, bet arī līdzās esošā ielas daļa.

Dārzs Alejas ielā ir kā mazs mākslas darbs ar neskaitāmi daudziem un dažādiem augiem, nelielām silto zemju stila iezīmēm, dažādiem pašu veidotiem vides objektiem, atpūtas vietām un āra virtuvi.

Savukārt īpašumā Smilšu ielā ir dārzs ar vēsturi. Redzams, ka tajā ieguldīts darbs vairāku gadu garumā, un dārzs ik gadu parāda savu krāšņumu no jauna. Vēsturiskajai koka ēkai izvēlēti stilistiski piemēroti apstādījumi, funkcionāli pārdomāts celiņu tīkls un skaisti ierīkots zālājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!