Ir īstais laiks, lai ienāktos ķirbji, kas ir vieni no rudens ražas veselīgākajām dārza veltēm. Ne velti ķirbi mēdz dēvēt par rudens dārza karali. Limbažu pagasta ''Dārzniekos'' šoruden izaudzis viens varens karalis. ''Tas mums ir liels pārsteigums! Ciemiņus vedam ķirbi aplūkot, un arī viņi to bužina un sajūsminās, laikrakstam "Auseklis" priecīgi stāsta saimnieki Anita un Guntis Ozoli.

Teju katrs, kurš audzē kaut dažus ķirbjus, var lepoties ar kādu padevušos rudens ogu, bet tik lielu, kāda izaugusi Limbažu pagastā, negadās redzēt katru dienu. ''Tavs Dārzs'' Anita pastāstīja, ka, lai gan ķirbji katru gadu gozējas dārza malā un arī uz kompostkaudzes, šādi milzeņi padevušies pirmo reizi. No šīs šķirnes izauga vēl deviņi ķirbji, arī ļoti lieli, bet šo ķirbja kungu neviens nav pārspējis savos apmēros un līdz ar to, pārējie izskatās mazi.

Foto: Guntis Ozols

Anita spriež, ka ķirbis tāds milzenis, jo audzis celiņa malā un, dārza darbos dodoties, to, garām iedama, vienmēr nopaijājusi un paslavējusi. Vaicāti par ķirbja svaru, atzīstas, ka uz svariem likuši nav, bet Anita spriež – ja vīrs mierīgi var pacelt 50 kg kartupeļu maisu, bet izkustināt aptuveni 100 kg, tad šī rudens oga varētu svērt virs centnera. Viņa teic, ka būtu interesanti zināt, cik smags tas ir, bet diemžēl pašiem nav tādu svaru. Par cik ir vajadzīga liela telpa ķirbju mītnei, tad viena daļa tiks nogādāti glabāšanai pie Anitas mammas, tur tiks atvēlēta viena istaba. Dažiem vieta būs pie pašiem.

Domājot par iespējamu dalību Latvijas raženākā ķirbja konkursā, saimniece laikrakstam teica, ka to nevēlas. ''Tas būtu pārāk vienkārši. Atbrauc, aizved ķirbi un viss, svētki beigušies. Tas šim varenajam ķirbim būtu pat pazemojoši.''. Anita sarunā ar ''Tavs Dārzs'' atklāja, ka ar šo milzeni pat nezinot, ko iesākt, bet doma ir sarīkot ķirbju balli. ''Gribam šos svētkus un prieku par vareno ražu pagarināt. Tagad, protams, vispirms vēl jātiek galā ar visiem rudens darbiem dārzā un arī konservēšanu virtuvē, un tad varēsim plānot ķirbju balli. Par cik raža ir tiešām varena, vēl jau ir arī 16 garenie ķirbji, tad gatavosim dažādos veidos ģimenes galdam, un, protams, tiks arī dāvāti draugiem.

Ja vīrs mierīgi var pacelt 50 kg kartupeļu maisu, bet izkustināt aptuveni 100 kg, tad šī rudens oga varētu svērt virs centnera.
Anita Ozola

Sarunbiedre teic, ka šogad pirmoreiz ķirbju sēklas pirktas. Iepriekš tie audzēti no pašu ievāktajām. ''Kurš stādiņš pavasarī izdīga, to iedēstījām. Pat prātā nenāca, ka padosies tik vareni ķirbji!'' Anita cer, ka milzenis nav hibrīds un no tā varēs ievākt dīgtspējīgas sēklas. Ģimenē ķirbji audzēti jau sen. Dārznieku saimnieces mamma Silvija reiz izaudzējusi pat vairāk nekā 190 bumbuļu.

Saimniecībā šosezon labi padevusies ne tikai ķirbju raža. Brangi izauguši arī kartupeļi un burkāni. Daudz kas jau iekonservēts un sagatavots ziemai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!