Foto: AP/Scanpix/LETA
Safrāns ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē, par kilogramu var saņemt ap diviem tūkstošiem dolāru jeb 1800 eiro. Vērtīgo garšvielu iegūst no kaltētām safrāna krokusu drīksnām, lai iegūtu kilogramu safrāna, nepieciešami 200 tūkstoši ziedu. Safrāna krokusi aug daudzviet Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, bet teju 90 procenti safrāna tiek iegūti Irānā, raksta "Lenta.ru".

Trauslie ziedi tiek audzēti arī citviet, piemēram, Marokā safrāna centrs ir Telivīnas pilsēta un tās apkaime. Laukus ap ciematiņiem klāj krokusi, kas novembra sākumā sāk ziedēt. Tieši šajā periodā no ziediņu sarkanajām drīksnām var iegūt safrānu, kas pēc tam ceļo uz visu pasauli.

Žurnāliste Amira El-Masaiti un fotogrāfs Mosa ab Elšami ražas laikā devās uz Askaunas ciemu Atlasa kalnos, kur kooperatīvā strādājošās zemnieces vāc purpura krāsas ziedus. Darbs sākas pēc rīta lūgšanām un nerimst līdz pat saulrietam. Pēc tam zemnieces ķeras pie drīksnu atdalīšanas.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai gan darbs ir piņķerīgs, sievietes nesūdzas. Viņas dzied, smejas un skaļi sarunājas. Īsais ražas laiks zemnieces un viņu ģimenes nodrošina ar iztiku ilgam laikam. Tādēļ Marokā safrānu mēdz dēvēt par sarkano zeltu. Vēl jo vairāk – daudziem nemaz nav izvēles, jo sausajās kalnu ielejās ko citu grūti izaudzēt.

Askaunas ciems atrodas līdzās Telivīnas pilsētai pašā Atlasa kalnu sirdī. Šai apkaimē gadu simteņiem cilvēki ir vākuši safrānu.

Safrāna krokusi zied vien divas nedēļas gadā – novembra sākumā. Askaunā izveidota safrāna audzēšanas kooperatīvā saimniecība, lielākā daļa nodarbināto ir sievietes. Starp viņām arī 60 gadus vecā Bije Tamira.

Foto: AP/Scanpix/LETA
Lai gan Maroka ir starp piecām lielākajām safrāna ražotājvalstīm, Telivīnas apkaimē – safrāna ziedu ieguves epicentrā – vietējie dzīvo ļoti trūcīgi. Lielākā daļa naudas tiek citiem.

Sievietes vāc ziedus nelielos grozos un traukos. Darbs sākas agri no rīta, kad vēl ir auksts, tādēļ nākas ģērbties silti. No smagā darba rokas pārklājas ar tulznām, taču sievietes nekurn.

Foto: AP/Scanpix/LETA
Novāktos ziediņus ber uz galda un katram izrauj sarkanās drīksnas – katram ziedam ir tikai trīs tādas. Tieši no tām iegūst aromātisko garšvielu.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Noziedējušu krokusu drīksnas garšvielas izgatavošanai neder, tādēļ vācējām nākas steigt darbus no agra rīta līdz pat pēdējam saules staram.

Pēc saulrieta vācējas pārlasa ziediņus un atdala no tiem drīksnas. Ražas laikā miegam dienā tiek atvēlētas vien pāris stundas.

Foto: AP/Scanpix/LETA
Daudzām ciema iedzīvotājām safrāna vākšana ir svarīgākais gada periods. Tas nodrošina ar iztiku vairākiem mēnešiem uz priekšu. Tādēļ 50 gadus vecā Fatima at Tahadušta krokusiem pilno grozu rāda ar patiesu lepnumu un prieku.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Krokusu vākšanā piedalās visi cieminieki, kas nav iesaistīti citos darbos. Drīksnu plūkšanā palīdz arī bērni.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Pirms saullēkta safrāna vācēji talkā ņem kabatas lukturīšus. Ziedēšanas kulminācijā sievietēm palīgā nāk arī vīri. Safrāns ir viena ražošanas ziņā darbietilpīgākajām garšvielām.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Bija Tamira ar mazdēlu atpūšas pēc darba dienas. Lauku bērni tiek radināti pie darba jau kopš pavisam agras bērnības. Vispirms viņiem māca plūkt drīksnas, bet pusaudža gados viņiem jāstājas krokusu laukos plecu pie pleca ar pieaugušajiem.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Ik gadu Marokā tiek iegūtas 6,8 tonnas safrāna. Pasaules līdere šajā ziņā ir Irāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!