Foto: Shutterstock

Pilnziedā ir saulespuķu lauki un daži no tiem gatavi uzņemt viesus, kas vēlas nofotografēties dzeltenajos ziedos vai iegādāties puķes likšanai vāzē. "Māja&Dārzs" apkopo dažus, uz kurieni tu vari doties, lai baudītu saulaino ziedēšanu un sazinājās ar zemnieku saimniecību "Ūziņi" un "Salenieki", lai apjautātos, kā šogad saulespuķes jūtas.

Z/s "Salenieki" Rožkalnu pagastā

Bioloģiskā zemnieku saimniecība "Salenieki" atrodas Preiļu novada Rožkalnu pagastā, Lielā Kalupes ezera krastā. Tās saimnieks Gustavs Norkārklis pastāsta, ka saulespuķes audzē sēklu ieguvei un eļļas spiešanai. "Tā kā saulespuķes audzējam tikai trešo gadu, ir grūti objektīvi novērtēt, kā tās pie mums aug, salīdzinot ar citām valstīm, kur tas tiek darīts un ir siltāks klimats. Bet šogad sarežģījumi nav novēroti un tās skaisti aug, lai gan mitrais pavasaris mazliet ietekmēja to, ka puķes nav izaugušas tik garas, cik vajadzētu," teic Norkārklis.

Divus hektārus lielais saulespuķu lauks atrodas ceļa malā un, ja vēlies tajā nofotografēties, to vari darīt jebkurā tev ērtā dienas laikā. Maksa par saulespuķu lauka apmeklējumu nav, taču lauka saimnieks teic, ka apsver tuvākajā laikā izvietot ziedojumu kastīti un brīvprātīgi atstātos līdzekļus pēc tam ziedot Ukrainas iedzīvotājiem, kam nepieciešama palīdzība.

Foto: Z/s "Salenieki" arhīvs

Z/s "Ūziņi" Penkules pagastā

Zemnieku saimniecības "Ūziņi" Dobeles novada Penkules pagastā pamatnodarbošanās ir zemeņu audzēšana, taču arī pie viņiem var braukt ciemos, lai nofotografētos saulespuķu laukā vai iegādātos ziedus tieši no lauka. Z/s "Ūziņi" saimnieks Jānis Eihmanis iesaka uz lauku doties rīta stundās – tad izdodoties skaistākās bildes. Vienas saulespuķes cena ir eiro un, ja iegādājas ziedus, par fotografēšanos nav jāmaksā. Savukārt, ja gribas tikai nofotografēties, tad cena no vienas personas ir viens eiro. Viņš norāda, ka šogad ieviesuši pašapkalpošanos – šķēres ziedu nogriešanai un kastīte naudai atrodas turpat uz lauka.

Eihmanis stāsta, kādēļ lēmuši izveidot saulespuķu lauku savā saimniecībā: "Šogad saulespuķes audzējam jau otro gadu. Pagājušajā gadā tās tika iesētas ar domu, lai vietējām bitēm laikā, kad nekas cits vairs īsti nezied, būtu ko ēst, un tikai vēlāk izdomājām, ka saulespuķēs var laist arī cilvēkus. Šogad apzināti tieši cilvēku priekam tika iesēti veseli trīs saulespuķu lauki, protams, neaizmirstot arī par bitēm." Viņš pastāsta, ka daudzi saimniecības viesi atgriežas atkārtoti. "Ir gan cilvēki, kas vēlas iegādāties ziedus, gan draudzeņu kompānijas, kas vēlas skaistas bildes, gan fotogrāfi, kas pie mums veic profesonālas fotosesijas ģimenēm, kāzām, vecmeitu balītēm un citiem interesentiem, gan cilvēki, kas vienkārši vēlas aplūkot krāšņos ziedus."

Lavandu dārzs "Lavandu lejas" Tīnūžu pagastā

Iespēja nofotografēties starp saulespuķēm ir arī lavandu dārzsā "Lavandu lejas" Ikšķiles novada Tīnūžu pagasta "Palejās". Lavandu lauka saimnieki savā "Facebook" lapā ziņo, ka gaida apmeklētājus katru dienu no pulksten 10 līdz 18. Ieejas maksa vienam cilvēkam ir 3 eiro, ja fotografējies ar telefonu. Ja fotoattēlus plāno uzņemt ar profesionālo fotokameru, maksa ir 25 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!